Республіка Сенегал — демократична держава в Західній Африці, свою назву отримала від найменування річки, що у свою чергу походить від назви берберського племені сенега, яке мешкало на її берегах.

Парламент Республіки Сенегал є двопалатним і складається з Сенату та Національних зборів. До набуття незалежності в 1960 році Сенегал був колонією Франції і частиною Французького Союзу. В цей період у колоніальному управлінні були представники Сенегалу, але парламентська система становила частину французької структури. Після здобуття незалежно-сті в 1960-му було створено національний парламент Сенегалу — спочатку однопалатний орган, який складався тільки з Національних зборів. У 1999 році проведено конституційну реформу, внаслідок якої було створено двопалатний парламент — Сенат і Національні збори. Це стало важливим кроком до розвитку демократичних інститутів у країні.

Національні збори (Asse-mblJe Nationale) — нижня палата парламенту, яка є основним законодавчим органом Сенегалу. Національні збори складаються зі 165 депутатів. Вони обираються на п’ятирічний термін за пропорційною системою, з використанням змішаної системи, що поєднує загальне і партійне представництво. Всі депутати обираються шляхом загального виборчого права.

У нижній палаті парламенту функціонують кілька комітетів, які відіграють важливу роль у законодавчому процесі. Комітет з питань бюджету розглядає державний бюджет і фінансові питання, оцінює бюджетні пропозиції та ви- трати уряду. Комітет з питань економіки і планування вивчає законопроєкти та ініціативи, що стосуються економічного розвитку, інвестицій, промисловості та економічного планування. Комітет з питань внутрішніх справ і безпеки розглядає питання національної безпеки, правоохоронної діяльності, адміністративних реформ та місцевого самоврядування. Комітет з питань охорони здоров’я та соціального розвитку займається питаннями охорони здоров’я, соціального забезпечення, освіти і соціального розвитку. Комітет з питань юстиції і прав людини розглядає питання, що стосуються правосуддя, судової системи, прав людини та законодавчих ініціатив у цих сферах. Комітет з питань інфраструктури і транспорту розглядає питання, пов’язані з розвитком інфраструктури, транспортними системами та комунікаціями. Комітет з питань навколишнього середовища і сталого розвитку вивчає питання, що стосуються охорони довкілля, природних ресурсів і сталого розвитку. Комітет з питань культури, спорту та молоді займається питаннями культури, спорту, молодіжної політики та культурної спадщини. Комітети детально вивчають законопроєкти і пропозиції, доносять до пленарного засідання свої висновки та рекомендації. Здійснюють контроль за виконанням законів і державних програм, перевіряють діяльність уряду та державних установ. Організовують слухання, на яких можуть виступати експерти, представники уряду і громадськість для збору інформації і отримання додаткових відомостей. Комітети Національних зборів відіграють ключову роль у формуванні і реалізації законодавчої політики в Сенегалі, а їх робота дозволяє детально аналізувати законопроєкти та забезпечувати їх відповідність інтересам громадян.

Сенат (SJnat) — верхня палата парламенту, створена для представлення регіональних інтересів та консультаційної ролі. Сенат складається зі 100 членів. Сенатори обираються на шестирічний термін. 70 сенаторів обираються на регіональних рівнях, решта 30 — призначаються Президентом країни.

У верхній палаті парламенту Сенегалу також функціонують кілька комітетів, які допомагають у законодавчому процесі та виконують контрольні й консультаційні функції. Комітет з питань фінансів і бюджету розглядає законопроєкти і пропозиції, що стосуються державного бюджету та фінансових питань, оцінює бюджетні ви- трати та доходи, контролює фінансову діяльність уряду. Комітет з питань внутрішніх справ вивчає питання, пов’язані з адмініструванням, місцевим самоврядуванням, політичною стабільністю і національною безпекою. Комітет з питань економіки і розвитку розглядає питання економічного розвитку, інвестицій, промисловості, сільського господарства і планування. Комітет з питань соціальних справ і охорони здоров’я займається питаннями соціального забезпечення, охорони здоров’я, освіти та соціального розвитку. Комітет з питань правосуддя розглядає законопроєкти, що стосуються судової системи, правосуддя, прав людини та юридичних питань. Комітет з питань навколишнього середовища і сталого розвитку розглядає питання охорони довкілля, зміни клімату, природних ресурсів і сталого розвитку. Комітет з питань культури і спорту займається питаннями культурного розвитку, спорту, культурної спадщини та молодіжної політики. Комітети в Сенаті розглядають законопроєкти, що надходять з Національних зборів, а також пропозиції стосовно конкретних сфер політики.

Сенат як верхня палата виконує роль консультанта в законодавчому процесі, забезпечуючи додаткову перевірку і аналіз законопроєктів, зокрема тих, що мають регіональне чи спе-ціалізоване значення. Комітети здійснюють контроль за виконанням законів і програм, перевіряють діяльність уряду і державних установ.

Обидві палати парламенту мають законодавчі повноваження, проте в Національних зборів більше повноважень у прийнятті законів. Законодавчі ініціативи можуть надходити від обох палат, але більшість законопроєктів опрацьовується спочатку на слуханнях у Національних зборах.

Кожна палата має свою власну організацію та періодичність сесій.

Національні збори скликаються на звичайні сесії, які відбуваються щорічно. Як правило, сесії починаються в жовтні й тривають до червня наступного року. Звичайна сесія може продовжуватися до дев’яти місяців, з перервами, які можуть бути заплановані для канікул або інших причин. Позачергові сесії скликаються за необхідності для обговорення термінових питань або особливих ситуацій. Ініціатором скликання може бути Президент Сенегалу, голова Національних зборів або за поданням значної частини депутатів.

Сенат проводить свої звичайні сесії раз на рік. Ці сесії, як правило, починаються у вересні й продовжуються до липня наступного року. Зазвичай вони тривають менше часу, ніж сесії Національних зборів, але також можуть проводитися з перервами. Позачергові сесії можуть бути скликані в разі термінових або надзвичайних обставин, на вимогу Президента або голови Сенату. Як у Національних зборах, так і в Сенаті передбачені перерви (канікули), під час яких парламентські засідання не відбуваються, але комітети можуть продовжувати свою роботу. Протягом сесій парламент може проводити засідання у різних форматах, включаючи пленарні засідання, засідання комітетів та спеціальні слухання.

«Journal officiel de la République du Sénégal» — офіційний друкований орган парламенту Республіки Сенегал

«Journal officiel» виходить зазвичай раз на тиждень. Основна частина публікацій включає нові закони, укази, постанови та інші нормативно-правові акти, офіційні протоколи засідань, резолюції та рішення, що мають важливе значення для законодавчого процесу, ухвалені парламентом. Публікуються також постанови уряду, президентські укази та інші офіційні документи. «Journal officiel» є важливим джерелом офіційної інформації про законодавчі зміни та регуляторні акти, що впливають на законодавчу і виконавчу діяльність в Сенегалі.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.