Під час засідання народні депутати України — члени Комітету розглянули такі законопроєкти:

-  № 11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки» та альтернативні до нього законопроєкти (реєстр. №№ 11331-1, 11331-2).

Метою законопроєктів є створення умов для розвитку вітчизняного промислового комплексу з метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на внутрішньому і зовнішніх ринках та перехід до інноваційної моделі розвитку промисловості.

Народні депутати України — члени Комітету під час  обговорення законопроєктів зазначили про важливість прийняття законодавчих змін, які сприятимуть вирішенню проблемних питань, пов’язаних із реалізацією державної політики у промисловій сфері, зокрема щодо бронювання військовозобов’язаних працівників. Водночас наголосили на необхідності врахування головним Комітетом зауважень і пропозицій та пропонують відповідно доопрацювати проєкти законів.

-  № 11373 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг».

Метою законопроєкту є спрощення доступу громадян до інформації про надавачів первинної медичної допомоги та лікарів, які перебувають з ними у трудових відносинах, а також спрощення порядку реалізації пацієнтами (їхніми законними представниками) права на вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Члени Комітету зазначили про актуальність норм законопроєкту, але він потребує ґрунтовного доопрацювання з урахуванням викладених у Висновку зауважень та пропозицій.

-  № 11427 «Про внесення змін до статті 30-1 Закону України «Про охорону дитинства» щодо подання документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг».

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 30-1 Закону України «Про охорону дитинства» нормою про можливість законними представниками подати документи для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, через Портал Дія.

Розглянувши цей законопроєкт, Комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

-  № 11395 «Про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю» щодо удосконалення заходів з охорони державної таємниці».

Законопроєкт розроблено з метою посилення інституційної спроможності системи охорони державної таємниці в сучасних умовах, що характеризуються високим ступенем мінливості й непередбачуваності; необхідністю підвищення ефективності окремих організаційно-правових заходів охорони державної таємниці, які стосуються питань дозвільного порядку провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею, порядку надання та припинення громадянам допуску та доступу до державної таємниці, засекречування інформації тощо; потребою в удосконаленні правових засад діяльності спеціально уповноваженого державного органу у сфері забезпечення охорони державної таємниці, визначення на законодавчому рівні переліку ключових інструментів, необхідних для виконання покладених на цей державний орган завдань.

Члени Комітету наголосила на актуальності норм законопроєкту, водночас вони відзначають необхідність врахування зауважень і пропозицій, викладених у Висновку, та пропонують відповідно доопрацювати проєкт закону.

-  № 11374 «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо встановлення особливостей звернення за призначенням пенсії в разі втрати годувальника сім’ям військовослужбовців».

Метою законопроєкту є запровадження ефективного доступу членів сім’ї військовослужбовців, яким на дату смерті не було призначено пенсію, до послуги щодо призначення пенсії в разі втрати годувальника через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Порталу Дія.

Члени Комітету зазначили про важливість законопроєкту, але він потребує доопрацювання та врахування висловлених зауважень та пропозицій.

Розглянувши зазначені законопроєкти, Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них зауваження та пропозиції при їх підготовці й розгляді.

Також на засіданні Комітету було затверджено Розклад засідань Комітету на вересень 2024 року.

Продовжуємо роботу! Вдосконалюємо законодавство!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.