Комітет Верховної Ради України з питань правової політики на засіданні 15 серпня 2024 року розглянув проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо особливостей складання кваліфікаційного іспиту (реєстр. № 11425 від 22 липня 2024 року), поданий народними депутатами України Масловим Д. В. та іншими, а також альтернативний до нього проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо особливостей складання кваліфікаційного іспиту (реєстр. № 11425-1 від 24 липня 2024 року), поданий народним депутатом України Калауром І. Р.

Законопроєкти розроблені з метою забезпечення коректності методології проведення та оцінювання когнітивних здібностей кандидатів на посаду судді під час складання ними кваліфікаційного іспиту та, як наслідок, зміцнення довіри суспільства до конкурсних процедур, зокрема і судової влади та інститутів правосуддя загалом, а також посилення авторитету судів у державі.

На переконання суб’єктів законодавчої ініціативи, реалізація положень законопроєктів забезпечить зміцнення довіри суспільства до судової влади та інститутів правосуддя, а також посилення авторитету органів суддівського врядування.

Обговоривши положення проєк-тів, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроєкти за реєстр. №№ 11425, 11425-1 та за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроєкт за реєстр. № 11425 за основу із застосуванням статті 116 Регламенту Верховної Ради України, у зв’язку з чим законопроєкт за реєстр. № 11425-1 — відхилити.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.