Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності 15 серпня 2024 року на позачерговому засіданні розглянув проєкт закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення поваги до суду та оперативності розгляду кримінального провадження судом» (реєстр. № 11387).

Законопроєкт розроблено з метою зменшення кількості проявів неповаги до суду, а також системного подолання проблеми безпідставних неявок учасників кримінального провадження на судові засідання, що призводить до порушення розумних строків розгляду справ.

Для досягнення поставленої мети в законопроєкті пропонується:

1) у Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) запровадити адміністративну відповідальність за невжиття заходів щодо виконання ухвали суду про привід (нова стаття 1856-1).

Установлені в статті 1853 КУпАП розміри штрафів підвищуються, а вказівка на цю статтю вилучається зі статті 328 КУпАП.

Крім того, викладається в новій редакції стаття 1855, а стаття 268 КУпАП доповнюється положеннями щодо порядку постановлення судом ухвали про привід особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, виконання такої ухвали, а також переліком осіб, до яких привід не застосовується.

2) зі статей 22, 377, 378, 379 Кримінального кодексу України виключаються відповідні положення, що стосуються народних засідателів;

3) у Кримінальному процесуальному кодексі України:

- надається визначення терміна «розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб», вдвічі збільшуються розміри грошових стягнень, що накладаються на учасників кримінального провадження у випадках невиконання ними процесуальних обов’язків;

- встановлюється строк розгляду заяви про відвід слідчого судді або судді (невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви) та заявлення відводу судді, який розглядає заяву про відвід, не допускається;

- закріплюється обов’язок прокурора забезпечити прибуття до суду свідків обвинувачення, викликаних у судове засідання;

- встановлюється, що розгляд клопотання про скасування ухвали про накладення грошового стягнення здійснюється не тим суддею, який виніс таку ухвалу, а іншим суддею цього ж суду.

Члени Комітету підтримали запропоновані законопроєктом зміни та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проєкт закону України реєстр. № 11387 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.