У робочій зустрічі взяв участь заступник керівника Офісу Президента Микола Точицький, а також народний депутат України — заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, народний депутат України — член Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко. Модератором заходу виступила заступниця міністра закордонних справ України Ірина Боровець.

Учасники наради обговорили плани та пріоритети публічної дипломатії, зокрема, щодо посилення парламентської дипломатії з країнами Африки, Латинської Америки та Карибського басейну, Азії. «Парламентський вимір розширився до так званого Глобального Півдня. Особисто за дорученнями Президента України опікуюся напрямом щодо посилення взаємодії з країнами Африки, — сказав Олександр Корнієнко. — На міжнародній арені використовуємо всі можливості говорити про українські питання з парламентарями. Серед практичних результатів: участь незахідного світу у Глобальному саміті миру, активізація парламентської лінії, зокрема створення груп дружби з Україною, візити до нашої держави».

Народний депутат України — заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко відзначив високу роль міжпарламентської дипломатії в розбудові стосунків з іншими державами. Також він зупинився на важливості налагодження стосунків, зокрема, з країнами Латинської Америки, залучаючи до цього процесу комітети Верховної Ради України. Своєю чергою народний депутат України — член Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко відзначила складність дипломатичної роботи з країнами, що мають історичні стосунки з росією.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко подякував дипломатичним представниками України в світі за потужну роботу. За його словами, в процесі налагодження та розвитку дипломатичних відносин України з країнами світу особлива увага має бути приділена збільшенню кількості візитів представників інших держав в Україну, реалізації Формули миру Володимира Зеленського, сприянню продовольчої безпеки України та світу, напрацюванню додаткових кроків для звільнення українців з російського полону та повернення примусово депортованих державою-агресором українських дітей. «Є парламенти, які хочуть формалізувати стосунки, створюючи групи дружби, — зазначив Олександр Корнієнко. — Вересень—листопад буде активним періодом міжпарламентської взаємодії. Дипломатія також допомагає перемагати росію».

Також Перший віце-спікер відзначив важливу роль Програми USAID «РАДА: наступне покоління» в розбудові парламентської дипломатії.

Представники дипломатичного корпусу та парламентарі обмінялися думками про окремі проблемні питання роботи зі згаданими регіонами, включаючи пошук нових форматів дво- та багатосторонньої взаємодії, а також відверто обговорили можливості та виклики, яким слід приділити посилену увагу у найближчій перспективі.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.