Він передбачає надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації тим неповнорідним військовозобов’язаним, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«За оновленим законом про мобілізацію до війська могли мобілізовувати неповнорідних братів чи сестер, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час бойових дій. Тобто якщо жінка має від різних чоловіків двох синів, то вони обидва могли бути мобілізовані. Водночас державою гарантовано, що з двох рідних братів у такій самій ситуації другий може не мобілізуватися. Зваживши всі моменти, ухваленим законопроєктом ми вдосконалюємо норми мобілізаційного законодавства, робимо його кращим, урівноважуємо його, адже він про справедливість», — зазначив політик.

Він наголосив, що в цьому питанні є запит суспільства, а також консенсус у парламентській залі, що й підтвердило голосування — законопроєкт підтримали 309 народних депутатів.

«Неповнорідні діти в сім’ях тепер матимуть однакові права з рідними. Ідеться про продовження роду, і це важливо. Сподіваюся, що Президент найближчим часом підпише законопроєкт. А ми продовжуватимемо вдосконалювати законодавство, зокрема мобілізаційне», — підсумував парламентарій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.