Верховна Рада України 21 серпня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення зміни до статті 15 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги на період дії воєнного стану» (законопроєкт за реєстр. № 11155-1).

Відповідний документ опрацьовувався під час засідань робочої групи під головуванням першого заступника голови Комітету Михайла Цимбалюка, а остаточна редакція закону доопрацьовувалася великим колом стейкхолдерів та підтримана народними депутатами — членами Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Цим законом пропонується розширити перелік отримувачів/набувачів гуманітарної допомоги на період введеного воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після його припинення. До вказаного переліку пропонується додати підприємства критичної інфраструктури незалежно від форми власності, які надають комунальні послуги.

Слід зазначити, що передумовою для прийняття народними депутатами України такого рішення стала невідкладна потреба у наданні гуманітарної допомоги підприємствам, які працюють у надзвичайно складних умовах та забезпечують безперебійне надання населенню України комунальних послуг.

Так, за оцінкою Світового банку, за два роки повномасштабного вторгнення галузь водопостачання та водовідведення зазнала збитків на 11 млрд доларів за оцінками Світового банку.

Пошкоджено 583 об’єкти, з яких відновлено лише 223, та 1108,5 км водопровідно-каналізаційних мереж, з яких відновлено 277,9 км. Тільки 64,5% споживачів мають доступ до систем централізованого водопостачання і 48,65% — до систем централізованого водовідведення. Зношеність основних фондів становить 33-45%. За оцінками світових експертів, уже в поточному році майже вісім мільйонів осіб не матимуть доступу до централізованого питного водопостачання. Нині спільною проблемою всіх українських водоканалів є критичний стан підприємств і невизначеність з джерелами фінансування та підтримки галузі.

Прийняття такого рішення є надзвичайно важливим, зважаючи на бойові дії, які тривають на території України, та постійне руйнування об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, підприємств тепло- та водопостачання, притому, що фінансово-економічний стан зазначених підприємств залишається вкрай незадовільним, а в державному та місцевих бюджетах відсутній необхідний ресурс на їхню підтримку.

Прийнятий закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.