Прийнятий у першому читанні проєкт закону подано з метою забезпечення завершення процедури відбору кандидатів на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в конкурсі, оголошеному Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 23 листопада 2023 року, народним депутатом України Масловим Д. В. та іншими народними депутатами України.

Верховна Рада України прийняла за основу із застосуванням частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо Громадської ради міжнародних експертів (реєстр. № 11426).

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» Громадська рада міжнародних експертів утворюється строком на шість років Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для сприяння їй у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду та є її допоміжним органом.

6 листопада 2018 року на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України обрано шістьох членів Громадської ради міжнародних експертів, строк повноважень яких спливає у жовтні 2024 року.

Нині Громадська рада міжнародних експертів сприяє Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у проведенні конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, оголошеного 23 листопада 2023 року.

Станом на сьогодні існує необхідність забезпечити продовження виконання своїх повноважень Громадською радою міжнародних експертів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.