Метою законопроєкту є зміна об’єкта впливу державної політики: з нинішніх «безпека праці» або «охорона праці» на європейський «безпека працівника». Головним завданнями законопроєкту є усунення або мінімізація ризиків для життя і здоров’я працівника на роботі. Проєктом акта також пропонується увести в законодавство ключові терміни та поняття у сфері безпеки і здоров’я працівників на роботі, зокрема поняття інциденту, професійного ризику, оцінювання ризиків, робочого місця, шкідливих та небезпечних професійних факторів, аудиту системи безпеки та здоров’я працівників, експертної організації, представників працівників тощо.

Нагадаємо, що цей законопроєкт є «євроінтеграційним» та передбачає запровадження в Україні нової системи запобігання виробничим ризикам, що заснована на визначених Директивою Ради № 89/391/ЄЕС принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними.

За результатами розгляду Верховна Рада України постановила доопрацювати Комітету зазначений законопроєкт з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, продовживши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, а також пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів від 14 червня 2024 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Тож Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочинає роботу над доопрацюванням проєкту закону України про безпеку та здоров’я працівників на роботі (реєстр. № 10147) до другого читання.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.