Робоча група працюватиме на базі Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів.

За відповідне рішення народні депутати проголосували під час чергового засідання парламентської ТСК. Про це повідомила народна депутатка, голова Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів Галина Янченко.

Вона зазначила, що під час війни значно зросла зацікавленість інвесторів у трьох ключових секторах: оборонка, енергетика та будівництво.

«Оборонна галузь привертає найбільше інвестицій, однак вона залишається найбільш зарегульованою, що стримує їхній повноцінний розвиток. Через це мільярди потенційних інвестицій в український оборонно-промисловий комплекс перебувають у підвішеному стані. Інвестори готові вкладати кошти, проте існуючі законодавчі та регуляторні обмеження змушують їх займати вичікувальну позицію», — пояснила народна депутатка.

За її словами, для зміни ситуації необхідні як точкові, так і глобальні рішення на законодавчому та підзаконному рівнях.

«Саме для цього під час засідання Тимчасової спеціальної комісії з захисту прав інвесторів було створено робочу групу. Група працюватиме над спрощенням умов для роботи приватних оборонних підприємств і залучення інвестицій в оборонну галузь», — повідомила Галина Янченко і запросила експертів, які мають ідеї щодо полегшення роботи оборонних підприємств та прискорення інвестування в сектор, долучатися до команди.

Як додав народний депутат, член Парламентської спецкомісії та заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, за створення робочої групи депутати проголосували одностайно, а саме рішення він назвав правильним і вчасним.

«Україна сьогодні в центрі уваги всього світу, і саме зараз підприємства, які працюють на оборонну галузь, є найбільш актуальними та ефективними. Розробки, які з’являються на полі бою, нові технології та інновації сьогодні створюються силами українських виробників. І до оборонного сектору України поступово з’являється інтерес з боку інвесторів. Щоб це коло інвесторів розширювалося, ми створили роботу групу, де будемо працювати над законодавчими рішеннями для галузі», — підкреслив Олександр Ковальчук.

Він також додав, що є декілька типів виробництв та інвесторів, готових збільшувати свою присутність в українському ВПК.

«Є ті, хто вже виробляє продукцію, є інвестори, які тільки думають заходити в цей сектор, і у них є дуже багато запитань та хвилювань з приводу регулювання, прозорості процедур закупівель у ВПК, допоміжних інструментів для бізнесу, які є в країні, кредитування та додаткових пільг при імпорті обладнання тощо. А є інструменти, які необхідно створити. І це все те, чим буде займатися наша робоча група», — пояснив Олександр Ковальчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.