Комітет з питань економічного розвитку на засіданні:

- розглянув Звіт про роботу Фонду державного майна України і хід приватизації державного майна у 2023 році та звіт Рахункової палати про результати аналізу звіту Фонду державного майна України за 2023 рік у частині, що впливає на виконання державного бюджету, і прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути та взяти його до відома;

- затвердив орієнтовний План роботи Комітету та пропозиції Комітету до порядку денного дванадцятої сесії Верховної Ради, а також звіт про роботу Комітету за період одинадцятої сесії Парламенту;

- розглянув підготовлений до другого читання законопроєкт реєстр. № 10143 (автор н. д. Олексій Мовчан) про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації.

Як уже повідомлялось раніше, це велика і важлива реформа у сфері банкрутства.

Проєкт закону передбачає невичерпний перелік заходів реструктуризації, серед яких перепрофілювання боржника; відстрочення, розстрочення або прощення боргу чи його частини; залучення нового фінансування; продаж частини майна боржника; зміни в організації праці боржника; реорганізація боржника тощо.

На сьогодні положення Директиви у національні законодавства частково або повністю імплементували Литва, Латвія, Німеччина, Австрія, Мальта, Нідерланди. На черзі — Україна.

Реалізація проєкту закону, крім гармонізації законодавства України і права ЄС у сфері банкрутства, надасть доступ економічно активним підприємствам, які мають фінансові труднощі, до дієвих рамок превентивної реструктуризації. А це — можливість продовжувати їхню господарську діяльність, що надважливо для економіки України, особливо у воєнний час.

За результатами розгляду документа, повідомив Олексій Мовчан, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроєкт реєстр. № 10143 у другому читанні та в цілому.

Також Комітет ухвалив рішення про створення робочої групи для напрацювання змін до законодавства з метою забезпечення правової визначеності щодо утворення наглядових рад у окремих категоріях акціонерних товариств.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.