На виконання пункту 2 постанови Верховної Ради України від 9 травня 2024 року № 3708-IX Комітет з питань екологічної політики та природокористування підготував до розгляду у другому читанні проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту та інших державних органів у сфері захисту критичної інфраструктури, реєстраційний № 10409, з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи.

До законопроєкту надійшла 31 поправка і пропозиція суб’єктів права законодавчої ініціативи, які наведені у порівняльній таблиці для розгляду законопроєкту у другому читанні. Із поданої 31 поправки і пропозиції пропонується: врахувати — 10; врахувати редакційно — 3; врахувати частково — 1; відхилити —17.

Крім того, під час підготовки до другого читання були враховані зауваження Головного науково-експертного управління. Також, розглянувши зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проєкту закону відповідно до частини 5 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та частини 6 статті 118 Регламенту Верховної Ради України, членами Комітету запропоновано остаточну редакцію тексту статей законопроєкту.

Метою законопроєкту є удосконалення законодавства, що діє у сфері захисту критичної інфраструктури, а також підвищення ефективності реалізації державної політики у зазначеній сфері.

Завданнями законопроєкту є:

- забезпечення унормування повноважень державних органів у сфері захисту критичної інфраструктури;

- приведення положень Закону України «Про критичну інфраструктуру» у відповідність із поточною системою центральних органів виконавчої влади.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту та інших державних органів у сфері захисту критичної інфраструктури (реєстр. № 10409) у другому читанні та в цілому як закон.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.