Вже 24 лютого 2022 року було розгорнуто тимчасові табори на поблизу КПП «Паланка» та «Окніца», організовано перевезення біженців від кордону вглиб країни, відкрито «зелені лінії» допомоги по телефонах і створено урядовий сайт, де можна отримувати актуалізовану різносторонню інформацію, необхідну біженцям з України. 

28 березня 2022 року урядом Республіки Молдова створено Єдиний центр антикризового управління. Головна його мета — упорядкувати міжвідомчі процеси, координувати діяльність акредитованих державою центрів розміщення, забезпечити перевезення біженців, які прибувають у Молдову та їх відправку повітряним, залізничним та автомобільним транспортом до пунктів призначення в ЄС. Окрім того, Єдиний центр контролює отримання міжнародної гуманітарної допомоги з кількох поважних міжнародних джерел, а також грошові пожертвування з іноземних держав. Створення Єдиного центру дозволило уникнути гуманітарної кризи в регіоні.

Після початку широкомасштабної агресії рф проти України Республіка Молдова на найвищому рівні неодноразово засуджувала російське вторгнення, закликає до негайного припинення воєнних дій і постійно підтверджує свою підтримку територіальної цілісності й суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах. Починаючи з 24 лютого 2022 року, через Молдову пройшло майже півмільйона тимчасово переміщених осіб з України, а понад 100 тисяч з них наразі продовжують перебувати в Молдові.

27 серпня — День Незалежності Республіки Молдова 

Це день проголошення незалежності Молдови від Радянського Союзу в 1991 році.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова створена 18 грудня 2019 року. Керівник групи — Михайло Радуцький (фракція політичної партії «Слуга Народу»).
 

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.