Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Довгий час процес присвоєння адреси в Україні нагадував гру в рулетку: який номер випаде, ніхто не знав. Отримання адреси для новобудови — чи то приватний будинок, чи багатоквартирний житловий комплекс — було, на жаль, не просто формальністю, а корупційною можливістю для органів місцевого самоврядування. Проблеми не обмежувалися тільки цим. Відсутність чіткого розуміння та точності в адресному адмініструванні призводили до анархії в містобудуванні, ускладнювали адміністрування податків на нерухомість і створювали загальний безлад у цьому важливому питанні», — зазначає голова Комітету.

Із впровадженням Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА) у сфері містобудування мають відбутися якісні зміни.

Протягом 2024-2025 років органи місцевого самоврядування мають провести масштабну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна та земельних ділянок. Це не лише допоможе створити оновлену та точну базу даних для оподаткування, а й забезпечить прозорість та ефективність у взаємовідносинах між громадянами та державою.

«Іноді навіть зайва крапка, літера або зайве тире формує два об’єкти нерухомості. Наслідок цього — численні порушення у створенні містобудівної документації та її підтримці в актуальному стані. Понад те, через це українці часто не можуть отримати держпослуги у сфері нерухомості. Коли йдеться про столицю, адресні питання можуть бути ще відноcно впорядкованими, адже там можна досить легко знайти ту чи іншу адресу, але якщо говорити про невеликий населений пункт під Києвом, картина геть інша. Все це результат того, що протягом останніх 30 років, коли українські населенні пункти постійно розвивалися і змінювалися, упорядкуванням адрес в них ніхто не займався, хоча постійно з’являлися нові вулиці і змінювалися назви існуючих. Отже, запуск ЄДРА допоможе впорядкувати ці процеси», — пояснює Шуляк.

ЄДРА, додала вона, стане потужним інструментом для органів місцевого самоврядування, який дасть їм змогу краще управляти територіями та належним чином адмініструвати податки, що є важливим джерелом наповнення бюджетів громад. Точність і достовірність адресних даних стануть запорукою справедливого оподаткування та надійного захисту прав власності, а громадяни отримають можливість користуватися широким спектром соціальних та адміністративних послуг.

«Запуск Єдиного державного реєстру адрес — це не просто черговий державний проєкт, а фундаментальний крок до модернізації та цифровізації державних послуг в Україні. Цей реєстр відкриває нову еру в управлінні нерухомістю та земельними ресурсами, закладаючи основу для розвитку громад, зростання їхніх бюджетів і забезпечення громадян якісними та безпечними послугами», — резюмувала Олена Шуляк.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.