Протягом 2022-го країна відкрила свої кордони для біженців, пропонуючи безплатний транспорт, медичну допомогу та житло. На території країни були створені тимчасові притулки, зокрема в готелях та школах, де біженці могли знайти прихисток. Спеціально обладнані центри допомоги в містах, таких як Братислава, Кошиці та Прешов, забезпечували біженців продуктами харчування, одягом, засобами гігієни та необхідною інформацією.

У 2023 році Словаччина продовжила підтримку українців, забезпечуючи фінансову допомогу та соціальні послуги. Завдяки програмам інтеграції біженці мали можливість отримати консультації з питань трудової діяльності та освіти. Уряди місцевих адміністрацій та благодійні організації активно працювали над інтегра-цією українців в суспільство, пропонуючи мовні курси та культурні заходи для полегшення їх адаптації.

У 2024-му Словаччина запровадила програми довгострокової підтримки, спрямовані на допомогу у відновленні та інтеграції біженців. Було розширено можливості для професійного навчання та створено більше робочих місць для українців. Також були реалізовані ініціативи з відновлення психічного здоров’я і підтримки сімей, постраждалих від війни.

29 серпня Словаччина відзначає річницю Словацького національного повстання. Це одна з найвизначніших подій у словацькій національній історії, до якої суспільство повертається, як до джерела національної ідентичності й демократії та приналежності до сім’ї європейських держав. З повагою та вдячністю згадують про героїчних борців, воїнів і партизанів.

1 вересня — День Конституції Словацької Республіки, яка є найвищим за ієрархією правовим актом, чинним у країні. Документ створено в інтересах забезпечення прав представників національностей і етнічних груп, які проживають у Словаччині, з усвідомленням відповідальності за майбутнє словацького народу та його волевиявленням.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою створена 18 грудня 2019 року. 

Керівник групи — Анатолій Костюх (фракція політичної партії «Слуга Народу»).

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.