Керівництво Верховної Ради України, народні депутати України, керівництво та працівники Апарату Верховної Ради України вшанували пам’ять Захисників та Захисниць України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

На площі Конституції перед будівлею Українського Парламенту 29 серпня 2024 року відбулася церемонія покладання квітів до меморіалу пам’яті народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зауважив, що з Днем пам’яті захисників України пов’язаний один із найстрашніших епізодів російсько-української війни — Іловайська трагедія.

За його словами, у цей день 2014 року держава-терорист росія показала свою сутність, знехтувавши домовленостями про «гуманітарний коридор» для виведення військових, які потрапили в оточення ворога. Натомість російські військові впритул розстріляли кілька сотень українських Героїв.

«Останній шлях наших воїнів пролягав через донецькі соняшникові поля, які стали чорними від кіптяви та вогню. Соняшник став символом трагедії. Саме тому бійці Національної гвардії України сьогодні тримають у руках корзини із соняхами, аби покласти їх до меморіалу. Вічна пам’ять Героям!» — зазначив Олександр Корнієнко.

Також було вшановано пам’ять народних депутатів України та працівника Апарату Верховної Ради України, які віддали своє життя в російсько-українській війні: народного депутата України VIII скликання Олександра Марченка, народного депутата України VIII скликання Олега Барни, народного депутата України IV скликання Сергія Слабенка та працівника УАБ УС Апарату Верховної Ради України Петра Торшина.

«Найкращі та найхоробріші сини і дочки нашої країни сплатили в цій боротьбі найвищу ціну, щоби Україна вистояла, збереглася і мала шанс на вільне та мирне майбутнє. Дякуємо за ваш чин! Вічна і світла пам’ять Героям», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Завершуючи церемонію, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко підкреслив:

«Пам’ятаймо наших Героїв. Шануймо наших Героїв. І знаймо, що з кожної страшної трагедії Україна виходила і буде виходити ще сильнішою! Слава і вічна пам’ять Героям! Слава Україні!».

Після завершення заходу на площі Конституції керівництво Верховної Ради України та Апарату поклали квіти до Стіни пам’яті полеглих захисників України у російсько-українській війні біля Михайлівського Золотоверхого собору в Києві.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.