«Санкцій проти росії ніколи не буває забагато, особливо коли йдеться про їхню металургію. Нехай ті, хто зруйнував донецьку промисловість, виробляють залізні кокошники та торгують ними з такими ж ізоляціоністами, як вони самі. Це було б максимально справедливо.

Днями США ввели санкції проти великих російських гірничо-металургійних компаній — «євразу», «норнікелю», магнітогорського комбінату тощо. Тепер абсолютно точно на них чекають багатомільйонні втрати. Не буду приховувати, наш Комітет з питань економічного розвитку зробив вагомий внесок у цю справу.

Чому це важливо?

Адже російська металургія — одна з трьох головних галузей, які безпосередньо фінансують їхню війну проти нас. Адже розвиток металургії тягне за собою зростання активності в інших галузях промисловості, що суттєво зміцнює економіку рф. Попри те що санкції проти металургії росії почали вводити ще у 2022 році, вони не всеосяжні й часто відтерміновані. Це призводить до того, що вони продовжують заробляти на експорті мільярди доларів — 3 млрд у 2023 році, наприклад. Цих коштів вистачить майже на три потужні ракетні атаки по українській інфраструктурі, подібні до тієї, яку вони здійснили в понеділок.

Крім прямого фінансового аспекту, є й інший, соціальний. Той же «євраз» — це понад 70 тисяч робітників. «норнікель» — ще стільки само. Всього ж в російській металургії задіяні мільйони людей. У них є сім’ї, родичі, а головне, стабільність. І поки ці підприємства працюватимуть у більш-менш звичному режимі, вона буде зберігатися. От саме по цій омріяній росіянами стабільності, яка і закрила всім там рота навіть попри всі злочини кремля і на якій тримається путінський режим, ми й повинні бити в тому числі. Ми повинні забрати в них стабільність.

Комітет з питань економічного розвитку спільно з іншими державними органами проводить, можливо, й не дуже помітну, але дуже послідовну й наполегливу роботу, щоб довести нашим партнерам важливість удосконалення й посилення санкцій проти рф. І в цьому новому пакеті, впевнений, є і частинка нашої роботи. Найбільша нагорода — знати, що економічний зашморг на шиї рф хоч і повільно, але затягується. І наслідки обов’язково будуть.

Дякую всім, хто зробив це посилення санкцій можливим. Працюємо далі!».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.