На своїй фейсбук-сторінці народна депутатка України Ірина Констанкевич повідомила: «Відбулося засідання, на якому обговорювали надзвичайно важливе питання — депортацію та примусове переміщення дітей з окупованих територій росією.

Як відомо, станом на серпень 2024 року мінімум 19 546 дітей російські військові за час повномасштабного вторгнення вивезли з Батьківщини до рф.

Ключовим меседжем обговорення було те, що росія використовує дітей як засіб політичного тиску, і для їх повернення потрібні скоординовані зусилля міжнародної спільноти.

Ми щоразу підкреслюємо важливість глобальної інформаційної кампанії, яка б допомогла повернути депортованих дітей в Україну та забезпечити їх захист.
Також на зустрічі відбулась презентація Білої книги робочої групи Bring Kids Back UA під назвою «Захист дітей від примусового переміщення та депортації».

Біла книга безпосередньо сприяє втіленню стратегії України для повернення усіх депортованих дітей в Україну та розробці плану дій — у межах пункту 4 Формули миру (повернення всіх депортованих дітей, військовополонених та цивільних українців, яких незаконно утримує рф) і плану дій Bring Kids Back UA.

Вона посилює спроможність розробити дієві міжнародно-правові механізми для повернення викрадених дітей, а також забезпечення їхньої реабілітації та реінтеграції, надає комплексний огляд практик примусового переміщення та депортації, аналізує російські пропагандні наративи, висвітлює порушення міжнародного права росією та надає рекомендації щодо отримання

Завдяки зусиллям партнерів та відданих професіоналів ми продовжуємо виконувати надважливу місію з порятунку дітей.

Міжнародна спільнота всіляко нам у цьому допомагає, хоч ворог щоразу намагається тиснути та маніпулювати, навіть використовуючи такі жахливі методи, руйнуючи щасливе дитинство українським дітям.

Робимо все можливе задля повернення та захисту наших дітей.

Не здамось та не зупинимось!»

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.