Лісівники оперативно заготовляють лісоматеріали необхідної довжини та діаметрів, як тільки отримують запити від військових частин.

У процесі передачі деревини для будівництва фортифікацій беруть участь усі філії  Подільського лісового офісу. З початку року лісівники Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей на потреби військових безоплатно відвантажили вже понад 7,5 тис кубометрів деревини. Це на 2,5 тис більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільше деревного матеріалу для оборонних потреб передали філії Буковини – 3320 м³. Лісівники Хмельниччини відправили майже 3200 м³. Ще 1067 м³ відвантажили лісові господарства Тернопільщини. Запити від ЗСУ продовжують надходити і ДП «Ліси України» готове їх вчасно виконувати.

Найкраще для укріплення бліндажів та позицій підходить сосна. Ця порода має високу механічну міцність і витримує значні навантаження, що важливо для захисту військових об'єктів. Окрім того, сосна стійка до вологи – це теж важлива характеристика для оборонних споруд. Зазвичай колоди довжиною по 4 та 6 метрів. Це стандартні розміри для будівництва фортифікаційних споруд.

«Ми постійно спілкуємося із військовими. Бійцям доводиться накривати бліндажі одразу трьома шарами колод, інакше верх може не витримати ворожих бомбардувань. Ми усвідомлюємо, що деревини на фронті потрібно дуже багато та відчуваємо неабияку відповідальність за безпеку наших захисників», – розповідає начальник Нижнього складу філії «Ізяславське лісове господарство» ДП «Ліси України» Віталій Заріцький.

Цьогоріч об'єми заготівлі деревини для фронту збільшилися у декілька разів. Для порівняння, торік з Нижнього складу Ізяславської філії військовим передали 300 кубометрів деревини, а з початку 2024-го тут завантажили вчетверо більше вагонів – це 1 400 кубометрів продукції. 

Зауважимо, що всі етапи – заготівля лісоматеріалів, транспортування та завантаження деревини у вагони – здійснюються за кошти ДП «Ліси України».

Окрім того, філії Подільського лісового офісу забезпечують наших військових дровами. У польових умовах – це важливий ресурс для приготування їжі, підігріву води та опалення бліндажів у холодну пору.

Пресслужба Подільського лісового офісу.