Ці слова викарбувані на пам’ятній монеті Верховної Ради України «Парламентаризм», яку Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук презентував спільно із Головою Національного банку України Андрієм Пишним.

Пам’ятна монета присвячена важливому складнику демократичного устрою України та провідній ролі у цьому процесі Українського Парламенту.

«Ця монета сповнена символізму: найголовніші цінності незалежної України, силуети сучасних українців — людей, заради яких ми й працюємо, стилізована зала сесійних засідань, інформаційне табло та, звісно ж, Український орнамент, душа й генетичний код нашої нації», — наголосив Спікер Парламенту України, додавши, що ці поняття є найважливішими для кожного, хто служить народу України, є щоденними орієнтирами, головними векторами розвитку.

Також Руслан Стефанчук розповів більше про сам процес створення монети, зазначивши, що було ухвалено важливе рішення — відійти від радянського та обов’язково закріпити на монеті будівлю Верховної Ради України під Прапором України, який розвивається: «Ми пішли іншим шляхом — почали говорити про сутність, цінності, людей. Тому на монеті насамперед відображені силуети людей і зазначені цінності, які становлять основу парламентаризму».

Він висловив вдячність Голові Національного банку України Андрієві Пишному за сприяння у випуску цієї символічної монети та всім дотичним до її розробки.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що наступна пам’ятна монета, яку презентують, буде присвячена спільній Перемозі.

«Сьогоднішня наша зустріч присвячена не лише законотворчому процесу, а й процесу, пов’язаному із символікою історії парламентаризму», — зауважив, зі свого боку, Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний.

Також він зазначив, що важливо, що ідеї української парламентської демократії закарбовані на цій монеті. Вячеслав Штучний повідомив, що цьому передувала тривала співпраця з Національним банком, художниками, дизайнерами й істориками: «Дослухалися до кожного, щоби на монеті викарбувати саме те, що відображає Український Парламент».

«Саме у стінах Верховної Ради України відбуваються головні для України процеси, саме тут реалізується основний принцип демократії: єдине джерело влади в Україні — народ. І це те, що стратегічно відрізняє нас від країн, які нас атакують. Це те, що створює нашу суперсилу. Це складний вибір, але це наш вибір, який сформував українську державу. Протести на граніті, Революція Гідності — самовідданий захист свого вибору — були б неможливими, якби українці не вірили у силу демократії та верховенство права, що реалізуються через парламентаризм», — наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

ДОВІДКОВО

На аверсі пам’ятної монети «Парламентаризм» у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. Це втілює ідею багатогранності Українського народу та акцентує, що згідно з Конституцією України носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Між силуетами розміщено написи: ПРАВА, СВОБОДА, ДЕМОКРАТІЯ, ЛЮДИНА, ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ, НАРОД, ПАРЛАМЕНТАРИЗМ, РОЗВИТОК КРАЇНИ, ІНКЛЮЗИВНІСТЬ, РІВНІСТЬ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ та ЗАКОН, що відображають фундаментальні принципи демократії.

Нижче — зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення у сесійній залі Верховної Ради України результатів голосування.

На її реверсі по колу розміщено стилізований український орнамент, а у центрі композиції на дзеркальному тлі — логотип Верховної Ради України.

Дизайн монети виконала Тетяна Балута, скульптор — Володимир Атаманчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.