Паралімпійський рух вважається досягненням цивілізації, бо паралімпійці демонструють усьому світу, що люди з інвалідністю можуть і повинні жити повноцінно.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань молоді і спорту Ірина Борзова.

«Через агресію рф у нас стає більше людей з інвалідністю і серед військових, і серед цивільних. Однак наші паралімпійці є мотиваторами, тими, хто надихає людей з інвалідністю. Українські атлети представляють 20 регіонів держави. Понад 100 наших спортсменів мають ураження опорно-рухового апарату, 34 пересуваються на колісних кріслах, понад 30 мають ураження зору і 7 спортсменів повністю незрячі. Є спортсмени, що пережили окупацію Маріуполя, Херсона і навіть фільтраційні табори. Також серед них є захисники: 2 хлопці раніше професійно займалися волейболом, а з початком повномасштабного вторгнення пішли захищати Україну, отримали травми і нині є членами збірної з волейболу сидячи», — поінформувала парламентарій.

Вона додала, що серед наших паралімпійців є спортсмени зі значним досвідом, а є й дуже молоді. Наймолодшому 15 років, а найстаршому — 60.

«Усі наші спортсмени демонструють гарні результати. І за цим історичним дійством спостерігає безліч людей в усьому світі, що показує прихильність до доступності та інклюзивності. Водночас українські атлети і на Олімпіаді, і на Паралімпійських іграх є голосом України. Вони амбасадори нашої держави, які привертають увагу, говорять правду про війну, розв’язану рф», — наголосила народна депутатка.

Вона нагадала, що українська паралімпійська збірна виборола 126 ліцензій, і серед 22 дисциплін братиме участь у 17 видах спорту. Загалом 140 наших атлетів гідно змагаються і поповнюють скарбничку медалями.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.