Монголія є учасником Римського статуту і зобов’язана співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом (МКС). У разі невиконання зобов’язань на країну-учасницю можуть бути накладені санкції.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Монголія — це перша держава-учасник Римського статуту, куди їде путін з моменту, як у березні 2023 року МКС виписав ордер на його арешт. Я думаю, що Монголія вибрана не випадково, адже фактично дві третини країни енергетично залежні від російської федерації. І зараз намагаються створити прецедент, коли держава-учасниця МКС не заарештує путіна. Ми вже в рамках Римського статуту, як держава, яка ратифікувала його, вимагаємо в Монголії виконати свої зобов’язання щодо арешту, а також Міжнародний кримінальний суд звернувся із закликом реалізувати ордер», — зазначив політик.

За його словами, якщо цього не станеться, то вже у грудні на асамблеї держав-учасниць Римського статуту Україна вимагатиме обмежити права Монголії щодо участі в МКС.
Народний депутат нагадав, що нещодавно український парламент ратифікував Римський статут і Президент Володимир Зеленський уже підписав його, а в Міжнародний кримінальний суд відправлено відповідні документи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.