Сьогодні Індія є одним із лідерів Глобального Півдня, це держава, яка впливає на міжнародні процеси і до якої прислухається росія. Нарендра Моді чітко заявив, що Індія поважає територіальну цілісність України.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Понад 10 років війни росії проти України Індія утримувалася від засудження цієї агресії, дотримувалася нейтралітету в ООН, а сьогодні з боку цієї держави відчувається зацікавленість у тому, щоб вплинути на завершення війни в Україні. Індія — це великий міжнародний гравець, і ми маємо цим скористатися. При цьому важливо, що ця держава має власне бачення закінчення війни й не підтримала китайську ініціативу», — зазначив політик.

На його думку, візит Моді в Україну та його розмова після цього з президентом США Джо Байденом засвідчують, що прем’єр-міністр Індії бажає зробити свій внесок у досягнення миру.

«Цей мир має бути справедливий. На зустрічі Володимира Зеленського і Нарендри Моді останній чітко заявив, що Індія поважає територіальну цілісність України. Для нас це ключове, адже справедливий мир без поваги до територіальної цілісності неможливий. Зрозуміло, що є ще питання повернення наших людей, покарання агресора, репарацій тощо», — додав народний депутат.

Він нагадав, що за підсумками візиту Моді було підписано чотири двосторонні угоди у сферах медицини, аграрного сектору, гуманітарної політики та культурного співробітництва.
«Також підписана спільна заява, де наявні достатньо стримані, але позитивні сигнали для нас. Ми працюємо над тим, щоб Індія поступово погоджувалася з тими речами, які ми закладаємо у «Формулу миру». Крім того, Індія зацікавлена у співпраці з нами у сфері військово-промислового комплексу, де ми сьогодні маємо точки для партнерства і розширення співробітництва», — підсумував парламентарій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.