Про роботу у Комітеті з питань економічного розвитку традиційно інформує у тижневому дайджесті законодавчих ініціатив заступник голови Комітету Олексій Мовчан.

«Минулого тижня провели засідання Комітету з питань економічного розвитку, на якому розглянули законопроєкт «Про публічні закупівлі» (реєстр. № 11520), поданий Кабінетом Міністрів України. Документ пропонує нову редакцію чинного Закону України «Про публічні закупівлі» і має на меті наближення українського законодавства до європейських стандартів.

Основною метою законопроєкту є регулювання процесу публічних закупівель у прозорий та конкурентний спосіб. Зокрема, передбачається забезпечення потреб відновлення країни після повномасштабної війни, а також виконання міжнародно-правових зобов’язань України в сфері публічних закупівель.

Ухвалення цього законопроєкту є важливим кроком до інтеграції з Європейським Союзом та гармонізації українського законодавства з нормами ЄС. Це відкриє нові можливості для міжнародного співробітництва та інвестування в Україну. Очікується, що запровадження нових стандартів у сфері публічних закупівель сприятиме зменшенню корупційних ризиків і забезпеченню більшої довіри до державних інституцій.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді включити цей законопроєкт до порядку денного сесії. Крім того, документ визначили як невідкладний.

Цього тижня на засіданні Комітету підтримали законопроєкт про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації» (реєстр. № 10143), підготовлений до другого читання.

Нагадаю, що це велика і важлива реформа у сфері банкрутства.

Превентивна реструктуризація дає можливість врахувати інтереси всіх сторін справи, зокрема боржника і кредиторів. А також дає змогу застосовувати кращі запобіжники від зловживання правами і з боку боржника, і з боку кредиторів.

Цей законопроєкт уже очікує на розгляд на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Також триває робота над законопроєктами:

№ 6013 про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період;

№ 11138 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності управління проблемною заборгованістю державних банків;

№ 11139 про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності управління державним майном, вдосконалення механізму реалізації арештованого майна та наближення правових стандартів в Україні до європейських стандартів».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.