За даними Державної служби статистики України, загальний товарообіг між Україною та Румунією за 2023 рік сягнув суми 5 421 млн дол. США, що на 0,2% більше порівняно з результатами 2022-го. Експорт з України до Румунії становив 3 764 млн дол. США (зменшення на 2,4%), а імпорт з Румунії до України оцінюється в 1 566 млн дол. США (зростання на 4,2%).

Водночас, у зв’язку переорієнтуванням шляхів морської торгівлі на глибоководні чорноморські порти України, за результатами перших чотирьох місяців 2024 року, експорт з України до Румунії значно зменшився.
У структурі українського експорту до Румунії переважали поставки таких товарів: жири та олії — 48,5% (обсяги зросли на 116% і становили 292,4 млн дол. США); чорні метали — 7,8% (обсяги збільшилися на 31% і становили 44,0 млн дол. США); руди, шлаки і зола — 678% (обсяги збільшились в 100 разів та становили 38,7 млн дол. США).

Слід окремо відзначити фактичне припинення експорту в Румунію зернових — обсяг їх постачання зменшився на 96,8% від минулорічної позначки та становив лише 
272 млн дол. США.

У структурі імпорту з Румунії переважали поставки таких товарів: палива та нафта — 31,8% (зменшилися на 43,1% та становили 121,8 млн дол. США); засоби наземного транспорту, крім 
залізничного — 10,9% (збільшилися на 24% і становили 41,6 млн дол. США).

11 липня 2024 року Україна та Румунія уклали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. 

Румунія надасть Україні раніше обіцяну систему Patriot, підтримуватиме Київ із тією самою динамікою, що й упродовж 2022-2024 років, а також сприятиме швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України. Угода має пункти про співпрацю щодо зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря і надаватиме підтримку через інструменти ЄС та НАТО. Країна разом із партнерами допомагає навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів. У документі порушуються питання співпраці в різних галузях, серед яких розвідка, кібербезпека, санкції та відновлення України. В угоді прописаний механізм екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти України або значної ескалації.

З початку повномасштабного вторгнення в Румунії оселилися 84 тисячі громадян України, більшість із них — жінки з дітьми та внуками. Країна покривала витрати на підтримку українських 
біженців із фондів ЄС.

Румунія, звісно, й надалі підтримуватиме Україну, зокрема в гуманітарній сфері. У травні 2023-го вона зменшила виплати на житло українським біженцям і при цьому поставила певні умови. Зокрема, дещо обмежила підтримку щодо житла та харчування для іноземців, які шукають притулку через війну в Україні, і передбачила, що біженці повинні працювати й відправляти своїх дітей до школи. 

Українські біженці, які звертаються щодо тимчасового захисту в Румунії, автоматично отримують допомогу лише на один місяць, а після цього — тільки ті, хто влаштувався на роботу чи зареєструвався на біржі праці. Ще одна умова отримання виплат — запис дітей до навчальних закладів. 

За даними прикордонної служби Румунії, з лютого 2022 року до країни в’їхало понад 8 мільйонів громадян України. Більшість із них по-їхала далі, водночас понад 158 тисяч подали заявки й отримали статус тимчасового захисту і дозвіл на проживання. Згідно з офіційними даними, оприлюдненими 29 лютого 2024 року, 83% майже із 47 тисяч українських неповнолітніх, які мали статус тимчасового захисту, під час перебування в Румунії були долучені до системи освіти.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією створена 3 березня 2020 року. Її співголовами є Олексій Леонов та Олександр Пасічний (фракція політичної партії «Слуга Народу»).

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.