5 вересня — це день, коли 1997 року пішла з життя Матір Тереза з Калькутти, видатна гуманістка та засновниця Ордену місіонерок любові, яка зробила величезний внесок у благодійність і допомогу нужденним, лауреатка Нобелівської премії миру 1979 року «За допомогу стражденному людству». Так у світі хочуть нагадати про важливість благодійності та волонтерської діяльності. Щорічно визначають World Giving Index — це рейтинг благодійності, який складає британська благодійна організація Charities Aid Foundation. Це дослідження, що базується на даних опитувань всесвітньої компанії Gallup World View. Участь у ньому беруть понад 150 тисяч респондентів із 153 країн. Кожна отримує певне місце у рейтингу з урахуванням кількості пожертвувань приватними особами благодійним організаціям, роботи приватних осіб як волонтерів та надання громадянами допомоги незнайомим людям, які її потребують.

За Всесвітнім індексом благодійності найчастіше незнайомцям допомагають у Ліберії (77%), а найрідше — у Японії (24%); найбільше коштів жертвують у М’янмі (81%), а найменше — у Грузії (6%); найбільше часу на волонтерство витрачають у Шрі-Ланці (46%), а найменше — у Китаї (5%). Найчастіше незнайомцям на вулицях допомагають люди віком від 30 до 49 років (50%).

Міжнародний день благодійності має на меті привернути увагу до важливості благодійності як засобу підтримки та розвитку суспільства. Це можливість для всіх, від окремих осіб до організацій, взяти участь у добрих справах, допомогти тим, хто потребує, і підтримати соціально важливі проєкти. День спрямований на підвищення обізнаності про благодійні ініціативи і про те, як кожен з нас може зробити свій внесок у зміну світу на краще.

Відзначення цього дня є також формою вшанування великих гуманістів і благодійників, які присвятили своє життя служінню людству. Міжнародний день благодійності — це нагадування про те, що навіть найменші дії можуть мати великий вплив, можливість зробити свій внесок у створення більш справедливого і гуманного світу.

Благодійність в Україні посідає важливе місце в суспільному житті і має значний вплив на різні аспекти життя країни. В останні роки, особливо після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, як наслідок зростання соціальних і економічних викликів, благодійні ініціативи набули особливого значення. Багато благодійних організацій і ініціатив зосереджені на підтримці ветеранів та постраждалих від війни.

Тисячі людей були змушені залишити свої домівки. Благодійні організації надають їм необхідні ресурси, житло, освіту, юридичну та медичну допомогу, психологічну підтримку та допомогу в реабілітації. БО активно працюють у сфері охорони здоров’я, допомагаючи лікарням, організовуючи благодійні акції для збору коштів на лікування та медичне обладнання.

Благодійність в Україні допомагає подолати соціальні виклики та підтримати найбільш уразливі верстви населення. Сучасні благодійні ініціативи відображають дух солідарності та прагнення до покращення життя в країні. Активна участь громадян та організацій у благодійних заходах є ключем до розвитку і підтримки соціальної справедливості в Україні.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з відкритих джерел.