Перш за все Голова українського Парламенту Руслан Стефанчук висловив вдячність Голові Палати депутатів Італійської Республіки Лоренцо Фонтані (на знімку вгорі) за запрошення взяти участь у зустрічі голів парламентів країн Групи Семи (5-7 вересня, Верона, Італія). «Це вкотре підкреслює високий рівень міжпарламентської співпраці», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що в нашій країні високо цінують той факт, що підтримка України та міжнародного права є одним із пріоритетів італійського головування в Групі Семи.
Голова українського Парламенту окремо подякував за надану допомогу з боку країн G7 у військовій, фінансовій та економічній сферах.

Під час зустрічі спікери парламентів України та Італії обговорили ситуацію на фронті та наслідки щоденних атак держави-агресора по українських містах.

«росія свідомо спрямовує свої ракети на руйнування об’єктів критичної інфраструктури, насамперед енергетичної системи України», — зазначив Руслан Стефанчук.

З огляду на це, підкреслив Голова Верховної Ради України, дуже важливою є подальша військова підтримка. Серед нагальних потреб України він назвав необхідність у додаткових системах ППО, ракетах до них, артилерії та боєприпасах.

Водночас очільник українського Парламенту наголосив, що дуже важливо зняти всі обмеження і дозволити Україні завдавати ударів по військових об’єктах рф за допомогою зброї партнерів. «Сподіваюся на вашу підтримку та закликаю всіляко сприяти ухваленню цього рішення», — додав він.

На завершення зустрічі сторони обговорили розширення міжпарламентської співпраці України та Італії, яка останнім часом демонструє високу динаміку розвитку.

З Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою

Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав Президентку Європейського Парламенту Роберту Мецолу з переобранням на посаду.

«Я щиро вдячний нашому великому другу за всі рішення Європейського Парламенту на підтримку України та активну позицію щодо посилення цієї допомоги», — наголосив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони зосередилися на оборонних потребах України з огляду на ситуацію на фронті. Спікер українського Парламенту окреслив найбільш нагальні потреби України, серед яких додаткові системи ППО для захисту українських міст та отримання більшої кількості літаків F-16.

Критично важливою, акцентував Руслан Стефанчук, є згода партнерів на використання наданої нам зброї без жодних умов і обмежень.

«Україна закликає надати дозвіл завдавати ударів по військових цілях у рф», — підкреслив він.

Також обговорювалося важливе і чутливе питання санкційного тиску на російську федерацію. «росії вдається обходити обмеження, і ми маємо знищити всі існуючі лазівки, якими користується держава-агресор.

Санкції повинні повністю заблокувати розвиток російського ВПК», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Сторони приділили особливу увагу ситуації в українській енергетиці та допомозі, яка необхідна Україні для відновлення цієї сфери.

Насамкінець Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив на необхідності консолідації міжнародної підтримки у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Зі Спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном

Це перша зустріч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука на полях Саміту голів парламентів держав-членів G7, який відбувається 5-7 вересня у Вероні, Італія.

На початку зустрічі Спікер українського Парламенту підкреслив цінність двопартійної і двопалатної підтримки у Конгресі США України. «Ми цінуємо важливість безпрецедентної допомоги з боку США, яка надається Україні для боротьби з російською агресією», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Особлива увага під час зустрічі була приділена безпековій ситуації в Україні. Голова Верховної Ради України поінформував свого колегу про останні терористичні атаки, які здійснила росія по Україні.

«Критично важливо зняти всі обмеження на використання американського озброєння та отримати згоду партнерів на використання наданої нам зброї без жодних умов і обмежень. Україна не має захищатися зі зв’язаними руками, ми повинні отримати можливість завдавати удари по військових об’єктах рф», — наголосив Спікер українського Парламенту.

Руслан Стефанчук закликав Спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона всіляко сприяти підтримці зняття обмежень на використання американського озброєння.

Разом з тим очільник українського Парламенту окреслив список найнеобхідніших оборонних потреб сил безпеки і оборони України, серед яких системи ППО та літаки F-16.

Під час зустрічі Руслан Стефанчук акцентував на питанні необхідності посилення санкцій проти росії. «Вдячний США за всі впроваджені обмеження. Водночас росія має бути в тотальній міжнародній ізоляції, а санкції — демонструвати ефективність, комплексність і відсутність будь-якої можливості для їх уникнення», — зазначив він.

Голова Верховної Ради України окремо висловив вдячність Конгресу США за ухвалення закону REPO.

З огляду на постійні атаки росії по об’єктах критичної інфраструктури України під час зустрічі Руслан Стефанчук приділив велику увагу ситуації в енергетичній сфері нашої країни.

На завершення Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував Спікеру Палати представників Конгресу США Майку Джонсону за лідерську підтримку Сполученими Штатами Америки української Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Зі Спікером Палати представників Парламенту Японії Фукушіро Нукагою

Голова Верховної Ради України подякував колезі за послідовну позицію японського Парламенту та уряду цієї країни на захист суверенітету та територіальної цілісності України і відзначив важливість надання Японією фінансової та гуманітарної допомоги Україні.

Голова українського Парламенту розповів про постійний терор та обстріли українських міст росіянами, які посилилися останніми днями. «Внаслідок обстрілів гинуть мирні українці, зокрема й діти. Тому важливо консолідувати всі міжнародні зусилля задля підтримки України», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Водночас він наголосив на важливості підтримки енергетичного сектору України з огляду на втрачені енергогенеруючі потужності внаслідок обстрілів державою-агресором.

Особливу увагу Спікер українського Парламенту приділив важливості посилення санкцій проти держави-агресора та конфіскації її активів.

«Ми просимо не зупинятися на заморожених активах рф, а продовжити пошук варіантів їхнього прямого використання для підтримки України. Чек за війну має сплатити росія, а її вище політичне і військове керівництво, як і конкретні особи-виконавці, мають понести справедливе покарання за всі скоєні злочини», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також подякував Японії за послідовну підтримку санкцій та висловив сподівання на подальший тиск на державу-агресора.

Окрему увагу Голова Верховної Ради України приділив імплементації 10 пунктів Формули миру Президента Зеленського, які мають пріоритетне значення для відновлення справедливого миру та зміцнення глобальної системи безпеки.

Насамкінець сторони обговорили можливості подальшого розширення співпраці між парламентами України та Японії.

Зі Спікером Палати громад Канади Грегом Фергюсом

Під час зустрічі, яку провели у межах Саміту голів парламентів держав-членів G7, що відбувається 5-7 вересня у Вероні (Італія), Руслан Стефанчук подякував Канаді за постійну військову підтримку України та відзначив важливість підписаної Угоди про стратегічне співробітництво у сфері безпеки між нашими країнами.

Основна увага під час розмови була зосереджена на безпековій ситуації. Руслан Стефанчук наголосив, що росія продовжує свої атаки та терор цивільного населення. Він закликав ухвалити сильне й ефективне рішення щодо надання згоди партнерів на використання наданої нам зброї для ураження військових об’єктів у рф.

Серед ключових потреб України, на які звернув увагу Голова Верховної Ради, — додаткові системи ППО та ракети до них. У фокусі також було питання санкцій — комплексних, секторальних і персональних, без можливості обійти обмеження державою-терористом.

Руслан Стефанчук висловив вдячність Канаді за участь у Першому Глобальному Саміті миру, який продемонстрував єдність міжнародної спільноти та дав чіткий сигнал росії, що демократичний світ не підтримує її агресивну війну проти України.

Окрім того, обговорили міжпарламентську співпрацю та продовження активного діалогу між нашими парламентами. Руслан Стефанчук висловив сподівання на подальше посилення взаємодії на рівні постійних делегацій Верховної Ради України і Парламенту Канади в парламентських асамблеях міжнародних і регіональних організацій, передусім у питаннях протидії російській збройній агресії.

Особливу увагу приділили головуванню Канади у Групі Семи наступного року. Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що Україна й у подальшому братиме участь у всіх форматах роботи Групи Семи.

З Головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве

Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав Голову Національних зборів Франції Яель Брон-Піве з переобранням на посаду.

«Радий зустрічі зі справжнім другом і союзником України. Переконаний, що співпраця між нашими парламентами буде такою ж продуктивною та ефективною», — зазначив він.

Спікер українського Парламенту подякував колезі за всебічну допомогу та підтримку України, яку надає Франція.

Під час розмови обговорили ряд важливих питань, зокрема питання європейської інтеграції та ухвалення необхідних законодавчих змін в Україні, а також шлях України до НАТО.

Однією з головних тем зустрічі було продовження оборонної підтримки України в умовах постійного терору з боку рф. Руслан Стефанчук наголосив на важливості надання Україні додаткових систем ППО та ракет до них. Крім того, він підкреслив необхідність зняття всіх обмежень на використання наданої Україні зброї та отримання можливості завдавати ударів по військових об’єктах на території рф.

Окремо Голова українського Парламенту наголосив на необхідності продовжувати санкційний тиск на росію.

«Ворогу вдається обходити обмеження, і ми маємо унеможливити уникнення введених санкцій», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.