З підписанням Статуту Організації Об’єднаних Націй 24 жовтня 1945 року країни стають одними з держав  — засновниць ООН.

31 грудня 1991 р. Королівство Данія визнає незалежність України. Датою офіційного встановлення дипломатичних відносин є 12 лютого 1992-го.

24 лютого 2022 року розпочинається невиправдане та неспровоковане масштабне вторгнення росії в Україну, яке Данія визнає грубим порушенням міжнародного права, нападом на міжнародний правопорядок і демократичні цінності.

23 червня 2022-го лідери 27 країн — членів ЄС ухвалюють рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. 

Данія стає співавтором Резолюції ГА ООН  «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН», ухваленої 12 жовтня 2022 року, яка є важливою частиною міжнародного інструментарію для притягнення росії до відповідальності, а також Резолюції ГА ООН «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», ухваленої 14 листопада 2022-го, яка створює механізм компенсації Україні збитків, спричинених розв’язаною росією війною. Обидві резолюції ухвалені на 11-й надзвичайній спеціальній сесії ГА ООН.

До початку повномасштабної війни проти України Данія входила до 50 найбільших торговельних партнерів України, була 43-м за розміром партнером в торгівлі товарами та 19-м — у торгівлі послугами. Згідно з даними данської статистики, за 2022 рік обсяги двостороннього зовнішньоторговельного обороту становили 1,07 млрд дол. США.

Ключові статті експорту українських товарів до Данії: текстильні вироби, меблі, одяг та аксесуари, залізо та сталь, вироби з дерева, електричні прилади. Основні статті імпорту данських товарів: текстильні вироби, медична та фармацевтична продукція, м’ясо та м’ясні продукти, сира мінеральна нафта та продукти з неї, транспортні засоби, електричні прилади, машини та обладнання для промисловості, корми.

Загальний обсяг прямих інвестицій з Данії в економіку України на початок 2023 року становив 452 млн дол. США. Активи складаються з прямих інвестицій обсягом 325 млн дол. США та портфельних інвестицій обсягом 127 млн дол. США. Основний інвестиційний капітал вкладено в сільське, лісове та рибне господарство, переробну промисловість, оптову та роздрібну торгівлю і ремонт, професійну, наукову та технічну діяльність.

У квітні 2022 року Данія взяла на себе провідну роль у відбудові Миколаєва та активно відновлює інфраструктуру міста. В березні 2023-го укладено Меморандум про розуміння щодо встановлення партнерства між Миколаєвом, Миколаївською областю і Данією. Концепція партнерства Данії та Миколаєва передбачає налагодження співпраці на таких напрямах, як інфраструктура, ефективне врядування, морська галузь, транспорт, міське планування, розвиток бізнесу, зелений перехід, молодь та культура. 

Окрім того, Данія закріпила за Україною десять цивільних експертів: дев’ять в Консультативну місію ЄС та одного в ОБСЄ — для допомоги в стабілізації та протидії кризі; фінансування проводиться у межах данської програми «Мир та стабілізація».

Данія проявляє солідарність з Україною через багатосторонню та довго-тривалу підтримку, яка надається у двосторонньому порядку і в координації з іншими партнерами та союзниками. Саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України. 

Від початку війни підтримка від Данії Україні сягнула приблизно 565 млн євро військової допомоги та 192 млн — цивільної, у тому числі гуманітарних внесків. Основні сфери підтримки: військова, гуманітарна, гостра кризова, розмінування, захист жінок та дітей, відбудова, боротьба з корупцією.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Данія створена 26 листопада 2019 року.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.