Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах.

Законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах (реєстр. № 9516), поданий народним депутатом України О. Б. Матусевичем та іншими народними депутатами, було розроблено з метою виконання завдання, передбаченого рішенням РНБО «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів України в особливий період», уведеним у дію Указом Президента України від 29.09.2022 № 675, щодо перегляду розміру площ насадження лісу та санітарних рубок лісу в контексті застосування оцінки впливу на довкілля.

Головне науково-експертне управління, Національне агентство з питань запобігання корупції, Офіс Генерального прокурора надали зауваження та пропозиції до законопроєкту.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство оборони України, Державне агентство лісових ресурсів України підтримують законопроєкт.
Державна регуляторна служба, Рада національної безпеки і оборони України вважають за доцільне пришвидшити розгляд законопроєкту, реалізація якого дасть змогу врегулювати низку проблемних питань у лісовій галузі.

Тому з метою врахування зауважень та пропозицій, що надійшли до законопроєкту, результатів напрацювань Робочої групи, створеної у Комітеті, Комітет як виняток під час підготовки законопроєкту до другого читання пропонує передбачені законопроєктом зміни до Лісового кодексу України, зокрема щодо питання поділу території України за природними зонами і повноважень Міндовкілля, вилучити із законопроєкту та доопрацювати питання здійснення оцінки впливу на довкілля у лісовому господарстві.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу з урахуванням пропозицій Комітету відповідно до частини 1 статті 116 Регламенту Верховної Ради України, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.