День пам’яті жертв фашизму встановлено на спомин про жертв фашистського терору — десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського нелюдського експерименту.

Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше — мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

Немає такої країни, яка б виграла від правління фашистів, немає такої нації, яка б збагатилася матеріально або духовно в результаті їх володарювання. Ідеологія фашизму принесла руйнування і тим, хто її підтримував, і тим, хто їй протистояв. У минулому столітті величезну фашистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли.

День пам’яті жертв фашизму було встановлено рішенням Генеральної асамблеї ООН у 2005 році задля вшанування пам’яті жертв фашистського режиму та для привернення уваги до необхідності боротьби з усіма формами нетерпимості і насильства.

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, оскільки на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати — день її початку та день її завершення.

День пам’яті жертв фашизму в кожній країні, яка брала участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, а й відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах цього дня прийнято доглядати за безіменними й покинутими могилами).

Це також день для освітньої діяльності і пам’ятних заходів, метою яких є розширення знань про події Другої світової війни, злочини фашизму і наслідки таких ідеологій для людства. Цього дня також робиться акцент на боротьбі із сучасними формами нетерпимості, дискримінації і насильства, а також на підтримці прав людини і міжкультурного діалогу. День пам’яті жертв фашизму важливий для збереження історичної пам’яті і для запобігання повторенню трагічних подій у майбутньому.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.