Про це повідомив народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Якщо взяти показники літніх жнив, то маємо майже такі самі результати, як минулого року. Прогнозували, звісно, більше, бо більше земель розміновано, більше площ засіяно, але через погодні умови прогнози не справдилися. Загалом урожай непоганий. Особливо це стосується західних областей – від Івано-Франківщини до Вінниччини. Частина Сумської, Чернігівська, Полтавська області теж частково мали непогані врожаї, а на Півдні – Одещина, частина Миколаївської області», - поінформував політик.

Він також наголосив на тому, що наразі ніхто із західних сусідів не вдається до блокування кордону, тому останні декілька місяців аграрії можуть вільно експортувати свою продукцію.

«Все ж основний період експорту припадає на вересень-січень, коли вже зібрані осінні культури, що становлять основну масу сільськогосподарського кошика. Отже, масований експорт розпочнеться з жовтня. Експортуватимуться українські цукор, кукурудза, соя, перероблена соя, олія. Стосовно цукру є питання, бо квоти закінчилися, і ЄС ввів досить високе мито на цукор. Зараз тривають перемовини щодо його скасування, оскільки з 1 жовтня буде вже цукор нового врожаю, і для внутрішнього ринку нам стільки, скільки ми виробляємо цукру, не потрібно», - розповів народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України