Зі Спікером Палати громад Парламенту Великої Британії Ліндсі Гойлом

Зустріч провели на полях Саміту голів парламентів держав-членів G7, який відбувався з 5 по 7 вересня у Вероні (Італія).

Голова Верховної Ради України привітав Ліндсі Гойла з переобранням на посаду та висловив подяку Великій Британії за всебічну допомогу Україні. Він наголосив: для нашої держави дуже важливо, що позиція Сполученого Королівства щодо підтримки України залишається незмінною.

Окремою темою зустрічі стало обговорення важливості безперервних ланцюгів поставок озброєння та необхідних типів зброї для посилення обороноздатності України. Руслан Стефанчук акцентував увагу на потребі в системах ППО, далекобійних ракетах, додаткових одиницях F-16, артилерійських системах та боєприпасах, а також наголосив на необхідності надання Україні дозволу на удари по військових об’єктах у росії зброєю союзників.

Сторони приділили особливу увагу питанню реабілітації та лікування українських військовослужбовців.

На завершення Руслан Стефанчук подякував Сполученому Королівству за послідовну підтримку санкцій проти рф та обговорив зі своїм колегою проблему обходу росією введених обмежень.

З Президенткою Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина Бербель Бас

Насамперед Спікер українського Парламенту висловив подяку Німеччині за всю надану Україні допомогу з початку повномасштабного вторгнення росії, а також особисто пані Бас, яка є відданим і надійним другом України.

У межах предметної розмови обговорили низку важливих питань. Основну увагу було приділено безпековій ситуації в Україні, зокрема злочинам і атакам росії, спрямованим проти цивільного населення та інфраструктури країни, а також щоденним обстрілам, які здійснює рф по території України. З огляду на це Руслан Стефанчук підкреслив необхідність подальшої оборонної підтримки та важливість безперервності і своєчасності постачання озброєння, зокрема систем ППО, ракет великого радіусу дії та артилерії.

Особливу увагу було приділено необхідності отримання можливості уражати військові об’єкти росії зброєю, наданою партнерами і союзниками.

Окрему увагу спікери українського та німецького парламентів приділили посиленню санкційного тиску на росію. Руслан Стефанчук звернув увагу, що, попри існуючі обмеження, росії вдається обходити санкції. «Тому вкрай важливо заблокувати будь-які можливості для їх уникнення», — наголосив він.

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Німеччині за участь у Першому Глобальному Саміті миру, який продемонстрував єдність міжнародної спільноти. Він високо оцінив підтримку Німеччиною європейської інтеграції України та висловив сподівання на таку ж підтримку інтеграції України в НАТО.

Варто зазначити, що це вже третя зустріч Руслана Стефанчука з Бербель Бас на конференції голів парламентів Групи Семи.

«Завжди будемо цінувати підтримку Німеччини, завдяки якій Україну запросили на конференцію у Берліні у 2022 році. Ми брали участь у конференції у Токіо у 2023 році, а сьогодні — у Вероні. І це дуже символічно, адже це свідчить про постійну і продуктивну співпрацю між Україною і Німеччиною», — наголосив Голова Парламенту України на завершення зустрічі.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.