Спецдоповідь охоплює період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023-го. Під час презентації Омбудсман України Дмитро Лубінець зауважив, що росія масово порушує права національних спільнот і корінних народів. Це вбивства людей, незаконні затримання, ув’язнення, примусова паспортизація та мобілізація. Агресор руйнує культурні пам’ятки (Херсонес Таврійський у Криму). Розповів про ситуацію з дотримання прав кримських татар і представників ромської національної спільноти. Серед важливого:

1) Офіс Омбудсмана працює над створенням першого в Україні Центру національних меншин (спільнот) та корінних народів України;

2) один із результатів заходу — це направлення листа щодо ініціювання Указу Президента з відзначення Дня міжнаціональної злагоди в Україні.

У спеціальній доповіді викладено 75 рекомендацій для органів державної влади. Офіс Омбудсмана України стежитиме за їх виконанням. Дмитро Лубінець сподівається, що міжнародна спільнота розпочне впливати на росію, аби агресор припинив порушувати права людини.

 

Офіс Омбудсмана України.