Очищення та повернення в експлуатацію цінних сільськогосподарських земель — одне з ключових завдань держави для посилення продовольчої безпеки у світі, — інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Мінекономіки, Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 284, збільшивши розмір компенсації з 80% до 100% для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення.

Зазначається, що уряд повністю покриває вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки.

Працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, фермерам важко знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка простоює замінованою.

Тому оплату таких послуг бере на себе держава, щоб фермери, які візьмуть участь у програмі, вже наступного сезону змогли сіяти й збирати урожай на очищених ділянках.

Також зазначено, що в бюджеті закладено 3 млрд грн на програму компенсацій. Окрім того, в Україні зареєстровано 51 оператора протимінної діяльності.

Участь у програмі компенсацій можуть брати фермери на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджено забрудненість або ймовірну забрудненість вибухонебезпечними предметами. Визначені ділянки обов’язково мають бути поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону, наголосили у відомстві.

Верифікацію поданих аграріями заявок через Державний аграрний реєстр здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він також оголошує на Prozorro аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування перераховує 100% суми на спеціальний рахунок, відкритий фермером в одному з державних банків — учасників програми.

Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку центру.

Водночас аграрії вже використовують понад 150 тис га ріллі, обстеженої, очищеної чи розмінованої саперами з початку року.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.