Про це повідомив Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Участь українських депутатів як спостерігачів на виборах у Молдові, взаємовизнання сертифікатів GDP та GMP, посилення контролю за перетином кордону між нашими країнами. Ці теми обговорювали з колегами з Молдови під час візиту української делегації міжпарламентської групи дружби Україна - Молдова. Цього разу до української делегації увійшли я як голова групи дружби, колеги-депутати Сергій Бабак, Тетяна Скрипка, Михайло Папієв, Степан Чернявський, Олександр Горобець та Вадим Галайчук. Делегацію депутатів парламенту Молдови очолювали голова комітету з питань інтеграції Молдови до ЄС Інна Кошеру та голова групи дружби Оазу Нантой.

У межах групи дружби продовжуємо плідну співпрацю. Провели низку заходів. Перший захід — церемонія передачі українських підручників. Під час зустрічей у межах групи дружби регулярно обговорюємо з молдавськими колегами ситуацію з навчанням українських дітей у Молдові. До цього року в школах та гімназіях не було жодного класу з навчанням українською мовою. На моє переконання, наші діти повинні мати можливість навчатися рідною мовою. Спільно з депутатами парламенту та міністерством освіти Молдови домовилися, що українська сторона забезпечить гімназію ім. Тараса Шевченка підручникам, що дасть змогу організувати навчальний процес.

Цього року у гімназії вперше розпочалося навчання українською мовою для учнів 1, 4, 5 та 6 класів рідною мовою. І ці класи гостро потребували підручників. Члени міжпарламентської групи дружби, яку я очолюю, разом з Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій та Міносвіти України у середині липня передали першу партію підручників — 900 штук, сьогодні — ще тисячу. Тепер наші діти, які перебувають у Молдові, навчаються рідною мовою. Українські класи, викладачі та українські підручники сприятимуть тому, щоб вони не забували українську. Директор гімназії провела екскурсію закладом, щоб ми могли ознайомитися з умовами, в яких навчаються діти.

Друга зустріч — у центральній виборчій комісії Молдови. Восени у сусідній країні відбудуться вибори президента та референдум щодо вступу Молдови до ЄС. Це вкрай важлива подія для євроінтеграції країни. Обговорили участь членів групи дружби від Верховної Ради як спостерігачів на виборах та референдумі.

Третя зустріч — з державними секретарями МВС, мінекономіки, міністерства праці та соцполітики Молдови. Обговорили взаємовизнання сертифікатів GDP та GMP, питання посилення безпеки на кордоні між нашими країнами, посилення контролю та реагування на випадки незаконного перетину кордону, працевлаштування та соціальні гарантії для вимушених переселенців з України, а також їхнє медичне обслуговування у Молдові», — зазначив Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Сертифікати GDP та GMP є важливими стандартами для забезпечення якості та безпеки продуктів, особливо у сфері фармацевтики та медичних виробів. Ось що вони означають.
GDP (Good Distribution Practice) — система стандартів і практик, що регулює розподіл лікарських засобів, медичних виробів або інших продуктів, щоб забезпечити їхню якість та безпеку протягом всього ланцюга постачання. Основні аспекти GDP містять: забезпечення контролю на всіх етапах розподілу, від виробника до кінцевого споживача; ведення чіткої документації для забезпечення простежуваності продуктів; забезпечення відповідних умов зберігання та транспортування, щоб уникнути порушення якості продуктів; оцінку та моніторинг постачальників і підрядників. Сертифікація за стандартами GDP підтверджує, що компанія дотримується всіх вимог для безпечного та якісного розподілу продуктів.

GMP (Good Manufacturing Practice) — система стандартів, що регулює процеси виробництва лікарських засобів, харчових продуктів та медичних виробів. GMP визначає вимоги до якості, безпеки та ефективності продукції, що виготовляється. Основні принципи GMP містять: встановлення чітких процесів і процедур для забезпечення якості на всіх етапах виробництва; забезпечення чистоти виробничих приміщень і обладнання, дотримання гігієнічних норм; ведення детальної документації для всіх виробничих процесів, щоб забезпечити простежуваність і контроль; забезпечення кваліфікації та навчання персоналу, який відповідає за виробництво.

Сертифікація за стандартами GMP підтверджує, що підприємство дотримується високих стандартів якості та безпеки при виробництві своїх продуктів.

Дотримання стандартів GDP і GMP є вимогою законодавства у багатьох країнах для розподілу і виробництва лікарських засобів та медичних виробів. Обидва сертифікати є важливими для підтримання високих стандартів у фармацевтичній та медичній галузях і забезпечують контроль на всіх етапах — від виробництва до розподілу. Наявність сертифікатів допомагає компаніям завоювати довіру споживачів і партнерів, показуючи відповідальність і серйозний підхід до якості продукції.

В Україні сертифікацію проводить Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Нині для виходу на ринок ЄС українським фармацевтичним компаніям необхідно проходити подвійну перевірку — спочатку в Україні, а потім на рівні держав—членів ЄС. Це істотно ускладнює реалізацію українських ліків у країнах Європи, а також впливає на здорожчання препаратів, що робить українську фармацевтичну продукцію неконкурентною на ринку ЄС.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.