Упродовж останніх двох тижнів не було дефіциту генерації, а була проблема з розподіленням, тому що ворог прицільно бив по підстанціях. Зараз триває активна робота на всіх рівнях, щоб захистити нашу енергетичну систему та збільшити можливості генерації.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«Ворог використав проти наших енергетичних об’єктів нове озброєння — касетні боєприпаси, що мають більшу площу ураження. Під час цих обстрілів було завдано значної шкоди підстанціям «Укренерго», тому потрібно було більше часу для відновлення роботи енергосистеми. Водночас на всіх рівнях ведеться робота, передусім Президентом Володимиром Зеленським, щоб наша країна отримала більше систем протиповітряної та протиракетної оборони. І партнери України надають нові системи ППО», — зазначив парламентарій.

За його словами, також на підстанціях «Укренерго» будують системи другого рівня захисту, які оберігають трансформатори великої потужності від атак дронів і уламків ракет.

«Звісно, ні ГЕС, ні ТЕС ніщо не може врятувати, окрім якісної ППО. Тут фокус треба зробити саме на тому, на чому й робить Президент, який веде перемовини з партнерами, бо нам треба більше відповідних сучасних систем і ракет до них», — наголосив народний депутат.

Він також додав, що в Україні поступово зростає електрогенерація: українці завозять сонячні станції, вітротурбіни тощо.

«Наші банки за три останні місяці видали кредитів на 5,8 млрд грн для відновлення інфраструктури та будівництва сонячних електростанцій, газопоршневих та газотурбінних станцій. Разом із тим зараз ми як Парламент маємо якнайшвидше ухвалити законопроєкт про добудову 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, щоб у вітчизняній енергосистемі не було дефіциту», — підсумував політик.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.