«Представникам міст та сіл Вінниччини презентовано каталог, до якого увійшли 255 одиниць колісної техніки, які виробляються на 32 підприємствах із 14 областей України.

Чимало керівників громад не приховували подиву, що в нашій країні виробляється таке різноманіття продукції машинобудування: А що, в Чернігові завод під обстрілами працює? Хіба «Електрон» випускає громадський транспорт? Черкаси не тільки шкільні автобуси, а ще й пікапи виробляють?

Такі питання, з одного боку, радували, бо каталог української колісної техніки виконує свою функцію — інформувати закупівельників про можливості нашої промисловості. А з іншого — сумно, що рівень обізнаності про ці можливості настільки низький. Відповідальність за це і на виробниках, і на свідомості керівників громад, і на державі, яка має максимально сприяти розвитку промисловості. Особливо в умовах війни.

Ніхто не казав, що ця проблема вирішиться швидко. Втім, зрушення вже є. Приємно спостерігати, що головні цінності проголошеної Президентом України державної політики «Зроблено в Україні» вже інтегровані у «налаштуваннях за замовчуванням» у роботу керівників обласних адміністрацій.

Загальна потреба громад Вінниччини у колісній техніці становить 521 одиницю. Переважно це комунальна техніка та шкільні автобуси. У 2025 році громадами області заплановане придбання 111 одиниць колісної техніки. Всі її різновиди виробляються в Україні.

Коли громада купує українську комунальну техніку, вона сприяє роботі не тільки підприємства-виробника, а й десятків його підрядників. Загалом по галузі — це понад сто тисяч робочих місць для українців, які не втекли, продовжують працювати і платити податки на ЗСУ».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

«Українська техніка для громад» — ініціатива, яка реалізується Федерацією роботодавців України спільно з Міністерством економіки України, Асоціацією міст України та Офісом народного депутата Дмитра Кисилевського.

Мета проєкту — надати інформацію про українських виробників та сприяти підвищенню попиту на товари, вироблені в Україні. У виданні консолідовано усю ключову інформацію про найбільш затребувану продукцію: громадський транспорт, комунальну, спеціальну техніку, навісне обладнання.

Всеукраїнське роуд-шоу «Українська техніка для громад» — це захід, який має на меті продемонструвати сучасні українські технології та обладнання, що можуть бути корисними для місцевих громад. Презентації проводяться для ознайомлення представників місцевих органів влади, бізнесу та громадських організацій з новими розробками та рішеннями в різних сферах — інфраструктура, енергетика, транспорт, комунальні послуги тощо. Заходи зазвичай відбуваються у кількох містах або регіонах країни, надаючи можливість охопити ширшу аудиторію і врахувати регіональні потреби та особливості.

Каталог українських виробників техніки для громад містить пропозиції 32 підприємств, розташованих у 14 областях України, з 255 одиниць різноманітної техніки. Купуючи техніку українського виробництва, громади допомагають одна одній збільшувати доходи місцевих бюджетів. Відповідний позитивний досвід вже напрацьовано.

Громади можуть залучати фінансування через кредитування та лізинг в українських банках.

Уряд має намір максимально сприяти обізнаності громад про наявність в Україні машинобудівних підприємств, здатних забезпечити всі потреби у техніці. Це не лише дасть можливість виконувати законодавчу вимогу локалізації, а й сприятиме розвитку економіки України.

До 40 відсотків коштів, витрачених державою на українські товари, повертається українцям у вигляді зарплат, податків та зборів. Під час війни велику роль відіграє й доступність сервісного обслуговування техніки та спеціалістів. З цих міркувань громадам варто віддавати перевагу продукції українських виробників.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.