Шановний пане Президенте!

Шановні високі гості!

Шановні учасники Саміту!

Пані та панове!

Дозвольте мені передусім від імені Верховної Ради України висловити глибоку вдячність усім, хто, представляючи свої народи і країни, бере участь у Четвертому Саміті Міжнародної Кримської платформи.
Усім, хто разом з Україною бореться за нашу свободу і незалежність, бореться за наш Крим.

Заради чого ми зібралися тут? Тому що Крим — це Україна і Крим — це люди, які проживають там, які хочуть возз’єднатися назад з Україною. І це основа нашого сприйняття, основа нашого бачення.

За чотири роки з моменту започаткування цього Саміту Кримської платформи, який був здійснений за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, вона перетворилася на потужну ініціативу. І сьогодні про цю ініціативу знають усі. Вона гуртує навколо себе міжнародну громадськість. Вона визначає і поважає ті загальновизнані принципи і цінності, які лежать в основі міжнародного права, міжнародного порядку — це добросусідство, повага до прав один одного. Це ті речі, які роблять з нас людей.

Окремо я хочу підкреслити, що ініційована Президентом України Кримська платформа не лише повернула питання Криму на порядок денний у міжнародній політиці, а й впевнено закладає дедалі міцніші підвалини для подальшої деокупації півострова і повернення його до складу України. І, що важливо, відновлення там нормального і мирного життя. Так, завдяки нашим героїчним ЗСУ, усім Силам безпеки і оборони, нашим кримськотатарським братам і сестрам, фаховому експертному середовищу, підготовка до повернення Криму не зупиняється ні на мить. Бо немає нічого більш благородного у світі, ніж боротися за відновлення справедливості. Боротися за свою землю, за свій багатостраждальний народ, за своє природне право жити вільно і щасливо на своїй землі.

Шановні колеги!

Після заснування Кримської платформи Верховна Рада України одразу розпочала активний розвиток парламентського треку Кримської платформи. І ми активно піклуємося, щоб увесь комплекс питань, пов’язаний з Кримом, дедалі міцніше закріплювався і посилювався у міжнародному парламентському житті і експертному тиску світу. Трохи більше ніж за місяць, 24 жовтня цього року, у столиці Латвії, Ризі, відбудеться вже третій парламентський Саміт Міжнародної Кримської платформи. І, користуючись нагодою, я хочу подякувати присутнім з нами Прем’єр-міністру Республіки Хорватія Андрею Пленковичу і Голові Сенату Чехії Мілошу Вистрчілу за успішне проведення у Загребі і Празі двох попередніх самітів. Це справді було унікальне зібрання парламентаріїв. На останньому саміті 70 спікерів, віцеспікерів з парламентів різних країн і міжпарламентських організацій обговорювали питання Криму. І я переконаний, що не менш успішним буде й цьогорічне зібрання.

Я окремо хочу подякувати моєму другу, спікеру парламенту Молдови Ігорю Гросу за прибуття і велику солідарність з Україною і постійне порушення питань, які також стосуються України. Переконаний, що завдяки нашим спільним з Головою Саєму Латвії Дайгою Мієрінею, нашим гостем латвійським Прем’єр-міністром Евікою Сілінею зусиллям і злагодженій підготовці цей парламентський саміт буде ще більш представницьким, ще змістовнішим, а значить — дієвішим.

Дорогі друзі, цьогоріч Україна вшановує пам’ять про численні жертви, організовані 80 років тому злочинним сталінським режимом, — депортації кримського народу. Користуючись нагодою, дозвольте мені висловити вдячність парламентам Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща та Канади, які вже ухвалили рішення про визнання депортації кримськотатарського народу Криму у 1944 році геноцидом. І, користуючись цією трибуною, я закликаю парламенти й інших держав прийняти аналогічні рішення. І я вірю, що вони стануть актами найвищої справедливості, історичної справедливості. Тому що заподіяне зло повинно бути покаране і на полі бою, і в правовій царині, і в народній пам’яті. І тоді покаране зло ніколи не матиме шансу на рецидив.

Дякую ще раз вам усім і Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.