На початку зустрічі Руслан Стефанчук привітав Мілоша Вистрчіла з візитом до Києва та висловив подяку за всі зусилля та практичні кроки Чехії, спрямовані на підтримку України, відзначивши значну військову, фінансову та гуманітарну допомогу. «Я особисто вдячний чеському народу, чеським президенту, уряду і парламенту за непохитну підтримку України», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Він також відзначив проведення у Чехії Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи у жовтні 2023 року та наголосив на важливості цієї ініціативи для міжнародної підтримки України.

Особливу вдячність Руслан Стефанчук висловив за адвокацію Чехією шляху України до членства в ЄС і НАТО.

Окрему увагу під час зустрічі сторони приділили безпековій ситуації та оборонним потребам нашої держави. Зокрема, йшлося про необхідність у додаткових системах ППО з огляду на постійні ракетні атаки та атаки дронів на цивільну, енергетичну та іншу критично важливу інфраструктуру України.

Руслан Стефанчук подякував за ініціативу чеських євродепутатів, які звернулися до Верховного представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Бореля з проханням зняти обмеження для України на використання зброї, отриманої від західних партнерів, проти легітимних цілей на території росії. Він наголосив на важливості для України зняття таких обмежень.

У контексті посилення обороноздатності України спікери обговорили реалізацію чеської ініціативи щодо надання Україні артилерійських снарядів. «Я щиро вдячний Чехії за те, що вона гуртує навколо своїх ініціатив союзників і партнерів», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Сторони також обговорили питання відновлення України. Руслан Стефанчук висловив вдячність Чехії за патронат над Дніпропетровською областю в межах програми відбудови нашої країни.

На завершення зустрічі Голова Верховної Ради України закликав Сенат Парламенту Чехії ухвалити рішення про визнання депортації кримськотатарського народу у 1944 році актом геноциду.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.