Участь у Форумі «Одеса-2024. Бізнес під час війни», який відбувся в Одесі 6 вересня, взяли народні депутати України, представники провідних бізнес-асоціацій та аналітичних центрів, які обговорили ключові аспекти роботи під час війни, пропозиції до Національної стратегії доходів та до законопроєкту про економічне бронювання щодо оптимальної моделі економічного бронювання, зменшення регуляторного та адміністративного навантаження на бізнес на деокупованих територіях та в регіонах, наближених до зони бойових дій.

Під час заходу голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів про роботу над законопроєктами про економічне бронювання.

Як зазначив Дмитро Наталуха, оптимальна модель економічного бронювання — це новий механізм ефективної взаємодії між бізнесом та державою зі збереження та відновлення економіки. За різними оцінками, в Україні мобілізаційний потенціал становить щонайменше 5-6 млн чоловіків. Однак запиту на мобілізацію їх усіх немає, тож певний відсоток критично важливих працівників можна забронювати без шкоди для армії.

Економічне бронювання повинно стати альтернативою бронюванню працівників підприємств, які визнано критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України або функціонування економіки.

Форум відбувся за підтримки Всеукраїнської професійної асоціації підприємців, Ради міст ЗахистиФОП, Національної бізнес-коаліції, Української ради бізнесу.

За підсумками обговорення учасники форуму одностайно погодилися, що одним зі шляхів подолання несприятливих соціально-економічних умов, прискорення вирішення економічних проблем та відновлення економіки є створення сприятливого інвестиційного клімату та впровадження інших мотиваційних заходів для бізнесу.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.