10 вересня в Києві за участю голови підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяни Скрипки відбулось обговорення євроінтеграційного законопроєкту «Про удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі» (№ 10249; ухвалено за основу).

Автори документа пропонують:

- дозволити розірвання шлюбу у разі вагітності дружини чи протягом року після народження дитини, якщо один із подружжя вчинив домашнє насильство щодо іншого з членів подружжя, дитини або іншого члена сім’ї;

- не дозволяти суду вживати заходів для примирення, якщо один із подружжя вчинив домашнє насильство;

- розширити перелік спеціалізованих служб підтримки осіб, що постраждали від насильства за ознакою статі.

Під час заходу було представлено дослідження, проведене в межах проєкту «Врахування парламентом громадської та експертної думки щодо євроінтеграційних законопроєктів» за Програмою USAID «РАДА: наступне покоління». Аналіз охопив громадську думку та експертну оцінку норм законопроєкту.

Згідно з опитуванням, більшість українців (53%), незалежно від статі, НЕ погоджуються з твердженням, що збереження сім’ї важливіше за інтереси окремих її членів.

Серед респондентів, які підтримують можливість розірвання шлюбу під час вагітності дружини (41%), переважна більшість (51,5%) вважають, що така можливість має існувати незалежно від обставин, тоді як решті опитаних (45%) ближче думка, що для цього мають бути певні підстави, наприклад, вчинення домашнього насильства.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.