Питання отримання та видачі віз лежить не лише в політичній площині. Воно є чутливим для мільйонів українців, які виїжджають за кордон, зокрема до країн — членів ЄС. Це дає можливість займатися підприємницькою діяльністю, налагоджувати бізнес-контакти, та й просто подорожувати, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік, відкриваючи парламентські слухання: «Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України».
 
Загалом питання спрощення процедури видачі та отримання віз повинно бути максимально деполітизоване, переконаний він, і нагадав, що в травні 2005 року Україна в односторонньому порядку скасувала візові вимоги для громадян ЄС.
«Переговори щодо запровадження безвізового режиму для українців наша держава проводить з ЄС з 2008 року. Верховна Рада зробила чималий внесок у напрямку спрощення візового режиму. Зокрема, протягом останніх років було прийнято 36 різних законодавчих актів, ухвалено нові та внесено зміни до чинних законів. Ратифіковані конвенції та постанови про співробітництво, затверджені нові державні програми. Як результат станом на 2013 рік можна відзначити відчутний прогрес у візовому питанні. За останні роки кількість відмов у візах для наших громадян знизилася у понад 2,5 разу і сьогодні становить близько двох відсотків», — наголосив
І. Калєтнік.
Він повідомив також, що нині ведеться активна співпраця у напрямі спрощення місцевого прикордонного руху з державами — членами ЄС. Україною укладено три угоди про місцевий прикордонний рух — із Словаччиною, Польщею та Угорщиною. «Дія відповідних угод охоплює понад 1700 населених пунктів та стосується понад 2 млн. громадян, які проживають у прикордонній зоні. Нині розглядається можливість внесення змін до цих угод, зокрема, в частині зменшення плати за оформлення дозволів, необхідних для перетину кордону. А також збільшення переліку населених пунктів, які входитимуть до 30-кілометрової прикордонної зони», — сказав перший заступник глави парламенту.
Водночас він зауважив, що Румунія залишається єдиною із чотирьох держав-членів ЄС — сусідів України, яка не уклала з нами угоду про місцевий прикордонний рух. «Поки що нашим країнам не вдалося досягти згоди в цьому питанні», — сказав він. І додав: у питаннях встановлення безвізового режиму, і не лише з країнами ЄС, повинен стояти перш за все інтерес наших громадян та їхнє право на свободу пересування, яке держава має забезпечити.
У свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря зауважив, що ці слухання дозволять покращити якість публічного діалогу між парламентом, урядом та громадянським суспільством стосовно тих питань, які треба вирішити для якнайшвидшого завершення плану дій щодо лібералізації візового режиму.
Водночас депутат наголосив, що безвізовий режим не є унікальною можливістю лише для України. «Наші сусіди, зокрема Молдова, які ще два роки були далеко позаду, сьогодні випереджають Україну. Молдова, ймовірно, вже з 2014 року зможе перейти до безвізового режиму щодо туристичних віз для своїх громадян», — сказав він і додав: «Україна, на жаль, суттєво затрималася з виконанням першої фази плану дій щодо лібералізації, яка стосується перш за все законодавчого та інституційного забезпечення».
Г. Немиря висловив сподівання, що під час слухань буде можливість подивитися на реальний стан справ у цій сфері, оскільки участь у слуханнях беруть представники міністерств закордонних справ, юстиції, міграційної служби, експертних установ та країн — членів ЄС.
Докладніше у наступному числі газети.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОВІДКОВО
За різними даними, від 77 до 85 відсотків українців ніколи не відвідували жодної країни — члена ЄС.