Про це повідомила Заступниця Голови Верховної Ради та Співголова Парламентської асамблеї Україна - Республіка Польща Олена Кондратюк. За її словами, це ще один практичний результат активної парламентської дипломатії.

«З проханням розробити та ухвалити таку постанову я особисто зверталася до керівництва Сейму Польщі та Віцемаршалка Моніки Веліховської під час робочих зустрічей. Пані Моніка, власне адвокувала та представляла цей документ. Ми дуже вдячні за таку небайдужість! Це особливо важливе рішення напередодні засідання Парламентської асамблеї Україна-Польща, де ми є співголовами», - підкреслила Олена Кондратюк.

У Резолюції наголошується, що від початку російської агресії проти України, Польща стоїть на боці постраждалих і найбільш беззахисних – дітей. Польща також підтримує майже півмільйона неповнолітніх українських біженців, які перебувають у цій країні під тимчасовим захистом.

Сейм Республіки Польща однозначно засуджує викрадення українських дітей з метою їх незаконного усиновлення та русифікації.

«Дії російської федерації та співпрацюючої з нею Республіки Білорусь є ганебним наступом на українську ідентичність, порушують Конвенцію ООН про попередження злочину геноциду та покарання за нього, а також Конвенцію ООН про права дитини», - підкреслено в резолюції.

Відзначається, що Польща бореться за права українських дітей на міжнародній арені та бере участь у роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство долучитися до цієї та інших ініціатив, спрямованих на повернення українських дітей додому. Сейм Республіки Польща закликає негайно припинити практику незаконних викрадень і повернути українських дітей на батьківщину до їхніх законних опікунів», – йдеться у тексті ухваленого документа.

«Дякуємо польським друзям і колегам за підтримку і захист прав українських дітей», - подякувала Віцеспікерка Парламенту України Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України