Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із Президентом України Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою, Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Евікою Сілінею, Головою Сенату Парламенту Чехії Мілошем Вистрчілом, Головою Парламенту Молдови Ігорем Гросу, Керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком, лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, урядовцями, послами, військовими, представниками кримськотатарського народу та громадськості взяв участь у відкритті Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Після церемонії Голова Парламенту України наголосив на важливості пам’яті про страшний злочин 1944 року, коли радянська влада депортувала представників кримськотатарського народу. «Сотні тисяч людей — жінок, літніх людей, дітей — в одну мить були позбавлені домівок і виселені з рідної землі», — зазначив він.

Руслан Стефанчук підкреслив, що жахливі події 1944 року залишаються в нашій пам’яті, і Україна ніколи не забуде спроби знищити кримськотатарський народ, його культуру та ідентичність. Він також зазначив, що після незаконної анексії Криму в 2014 році росія повернулась до старих методів: репресій, вибіркового «правосуддя» та переслідування кримських татар.

«Сьогодні російська федерація веде жорстоку війну проти України та прагне знищити український народ. Тому ми продовжуємо боротьбу за наш суверенітет, територіальну цілісність України, за наш Крим, нашу свободу і право жити на своїй землі», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України