Активізація воєнних дій біля Херсона та агресивна поведінка російських окупантів щодо мирних мешканців змусила працівників тамтешнього обласного архіву шукати можливості зберегти документи, важливі як для громадян, так і для держави в цілому.

З цією метою херсонська делегація завітала до Чернівців, де зустрілася із головою обласної ради Олексієм Бойком. 

У ході розмови директорка Херсонського обласного архіву Ірина Лопушинська розповіла, що під час російської окупації у 2022 році загарбники викрали й вивезли на територію росії майже на 30% їхніх фондів. Це документи періоду до 1917 року, де засвідчені факти становлення Української держави на території Херсонської області. Також вони забрали архіви КДБ, де зафіксована злочинна діяльність радянської влади в містах і селах області. Директорка також зазначила, що частину документів, яку вкрали окупанти, працівниками архіву було заздалегідь оцифровано й збережено.

Під час робочої зустрічі Олексій Бойко висловив підтримку намірів представників Херсонського архіву та запевнив у сприянні налагодження діяльності установи на території області. Він також зазначив, що питання допомоги в облаштуванні архіву та організації його роботи буде ретельно вивчене у найкоротші терміни.

Пресслужба Чернівецької обласної ради.

 

Хочете першими знати про зміни та оновлення в законодавстві?
Хочете з перших уст дізнаватися про роботу Верховної Ради та окремих депутатів?

Підписуйтеся на телеграм-канал «Голосу України»:

https://t.me/GolosUkrainyVR

На наших ресурсах у фейсбуці та телеграмі – найактуальніша офіційна інформація.