Боротьба із незаконними рубками – одне із ключових завдань лісової охорони. Співробітники ДП «Ліси України» регулярно патрулюють лісові масиви та проводять оперативні рейди, до яких залучаємо також представників правоохоронних органів, – каже директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.

Зокрема у межах офісу з початку року було зафіксовано 72 незаконні рубки. Це вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зменшення кількості нелегальних лісорубів на Буковині, Тернопільщині та Хмельниччині на пряму пов'язане із покращенням ефективності роботи лісової охорони. 

Як боремося із незаконними рубками.

Високопрохідна техніка. Філії Подільського лісового офісу у ході централізованих закупівель ДП «Ліси України» отримали вже 29 витривалих позашляховиків. Тож тепер вдається моніторити навіть найвіддаленіші квартали та оперативно реагувати на виклики. Не так давно лісівники почали також використовувати мотоцикли. Ця техніка швидко пересувається в гірських районах, густих лісах та болотистій місцевості, де звичайний транспорт проїхати не може.

Засоби фото/відеофіксації. До прикладу, у філії «Сокирянське лісове господарство» для моніторингу масивів використовують безпілотник. Він особливо дієвий взимку. Дрон покриває великі площі лісу і допомагає з висоти виявляти незаконні рубки та шляхи транспортування деревини. Не менш ефективними є фотопастки, які реагують на рух і фіксують порушників у реальному часі як вдень, так і вночі. Наприкінці серпня завдяки фотопастці вдалося спіймати «на гарячому» трьох чоловіків, які спилили дуба у заповідній зоні Підлісецького лісництва, що на Тернопільщині.

Електронний облік деревини. ДП «Ліси України» у ході реформування запровадило е-лісорубний квиток та фотофіксацію деревини. Кожне дерево від моменту його вирубки до продажу відслідковується. На колоді немає бирки чи дані не збігаються із ТТН? Щоб визначити легальність деревини не потрібно бути фахівцем. Будь-хто з легкістю може це перевірити на сайті Державного агентства лісових ресурсів України – https://open.ukrforest.com/

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством України, нелегальні лісоруби можуть бути притягнуті як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. Усе залежить від обсягу завданих збитків та місця здійснення рубки.

За адміністративними порушеннями передбачені штрафи у розмірі від від 510 до 1 020 гривень для громадян та від 2 550 до 5 100 гривень для посадових осіб.
У випадках значних збитків, застосовується кримінальна відповідальність. Вона передбачає штраф від 17 000 до 25 500 гривень, арешт на строк до 6 місяців чи позбавлення/обмеження волі терміном до 3 років.

Пресслужба Подільського лісового офісу.

 

Хочете першими знати про зміни та оновлення в законодавстві?
Хочете з перших уст дізнаватися про роботу Верховної Ради та окремих депутатів?

Підписуйтеся на телеграм-канал «Голосу України»:

https://t.me/GolosUkrainyVR

На наших ресурсах у фейсбуці та телеграмі – найактуальніша офіційна інформація.