Зустріч розпочалася біля Меморіалів Парламенту, де вшанували пам’ять народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії, а також військовослужбовців Національної гвардії України, загиблих під час несення служби біля українського Парламенту.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що візит Спікера Фолькетингу Королівства Данія Сорена Геле та членів президії данського Парламенту свідчить про високий рівень міжпарламентського діалогу, і Україна високо цінує таку політичну підтримку.

Голова Верховної Ради України подякував Данії за наданий нещодавно 20-й пакет військової допомоги та четвертий пакет допомоги на відновлення України.

«Особлива подяка Данії за ухвалене вкрай важливе для України рішення — стати засновником коаліції передачі літаків F-16 для України», — наголосив він.

Під час зустрічі сторони зосередили увагу на подальшій мілітарній підтримці України, потребах українських Сил безпеки і оборони та навчанні 
українських військовослуж-бовців.

Не менш важливою темою стало обговорення європейської інтеграції України. Спікер українського Парламенту запевнив, що Верховна Рада України налаштована втілити всі законодавчі зміни відповідно до Копенгагенських критеріїв з метою вступу до ЄС.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко акцентував увагу на двох темах: ситуації на фронті та військових потребах, а також на важливості євроінтеграційного процесу. Він водночас подякував Данії за підтримку України у цьому питанні.

«Вдячні Данії за сприяння нашому євроінтеграційному шляху. Український народ прагне стати повноправним членом ЄС, тож ми посилено працюємо над тим, щоб досягти цього в найкоротші терміни», — зазначив Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко також передав вдячність від українських військових за підтримку Данії у наданні літаків F-16 та боєприпасів: «Це критично важливо і рятує життя, зокрема, розвиток в Україні military tech та співпраця у цьому на-
прямі», — наголосив він.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк підкреслила, що війна в Україні часто має жіноче та дитяче обличчя. «Від повномасштабного вторгнення рф найбільше страждають найменш захищені — українські жінки та діти. росія також масово викрадає та незаконно всиновлює наших дітей, намагаючись позбавити їх української ідентичності», — наголосила вона.

Віцеспікерка висловила подяку Данії за приєднання до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

«До Коаліції вже долучилися 40 країн світу. Звертаюся до вас, пане Спікере, і всієї президії Парламенту Данії з проханням підготувати та ухвалити резолюцію із засудженням масового викрадення росією українських дітей — з вимогою негайно повернути їх додому в Україну», — закликала Олена Кондратюк данських колег.

Своєю чергою Спікер Парламенту Данії Сорен Геле підкреслив, що для нього та його колег із президії велика честь бути в Києві вперше після повномасштабного вторгнення. Він також зазначив, що одна справа — чути і говорити про війну дистанційно, і зовсім інша — бути тут і безпосередньо бачити, як суспільство продовжує жити і підтримувати тих, хто несе службу, захищає Україну і не лише її.

«Я підкреслюю, що ви боретеся не лише за волю України, а й за волю Європи. І я хочу подякувати Україні за цю боротьбу», — наголосив Спікер Парламенту Королівства Данія.

Він також запевнив українських колег, що Данія буде всіляко підтримувати Україну на шляху до повної інтеграції з Європейським Союзом.

На завершення зустрічі Сторони обговорили спільну участь у міжнародних заходах та розширення форматів співпраці між парламентами України та Данії.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.