Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко 11 вересня 2024 року виступив з вітальним словом на дискусійній панелі «Крим та Формула миру. Гуманітарний аспект», що відбулася в межах Четвертого Саміту Міжнародної Кримської платформи.

Захід було організовано експертною мережею Кримської платформи у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим, Кримською правозахисною групою та Центром прав людини ZMINA.

«Усі українці вважають, що війна розпочалася саме з окупації Криму 2014 року. Тож для нас дуже просте розуміння порядку денного — Крим має повернутися під контроль України. І ми це зробимо. Для цього вже здійснена низка кроків, кількість яких буде зростати», — зазначив під час свого виступу Перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

Він наголосив, що саме для підвищення ефективності реагування міжнародною спільнотою на окупацію півострова у 2021 році Україна ініціювала формат Кримської платформи. Головна мета — звільнення української території від російського агресора.

Цього року, за словами Олександр Корнієнка, парламентська дипломатія буде діяти з урахуванням двох важливих контекстів. «Перший — це 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу. Це жахлива подія, яка залишила чорну сторінку в нашій історії. Будемо закликати світ визнати це геноцидом», — сказав він.

Другий контекст — повернення всіх політичних в’язнів з російського полону. «Повернення Нарімана Джеляла додому з російського полону — важливий приклад, як завдяки дипломатії та підтримці країн можна досягти практичного результату. Я написав листа наймолодшому політв’язню. Всі вони мають опинитися в себе вдома — на своїй землі», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Олександр Корнієнко подякував партнерам, які підтримують і допомагають Україні повернути всіх людей додому. Окрему вдячність висловив усій команді Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Учасники панелі заслухали виступи східноєвропейського історика, старшого радника з питань України та Чорноморського регіону в Хабі інтегрованого реагування для України Стабілізаційної платформи Вільфріда Їльґе; американського дипломата, Віце-президента Інституту миру США Вільяма Тейлора; засновника і керівника Українських студій у Кембриджському університеті, дослідника історії Криму, волонтера United 24 Рорі Фінніна; професора Університету Кобе Гакуїн, Президента Асоціації україністів Япо-нії, українознавця Окабе Йошіхіко; представника Уповноваженого з прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ельвіна Кадирова, а також голови правління ГО «Кримська правозахисна група», координаторки Експертної мережі Кримської платформи Ольги Скрипник.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.