Завдяки об’єднаним зусиллям і спільному тиску з боку української громади в Канаді, посольства та консульства, а також через комунікації на міжпарламентському рівні вдалося скасувати показ пропагандистського фільму «росіяни на війні» на телеканалі TVO у провінції Онтаріо. Ведеться робота, щоб зняти стрічку з показу на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

«Історія із цим фільмом — гарний урок. Стрічка «росіяни на війні» отримала фінансування через Канадський медійний фонд. Тобто гроші платників податків, серед яких є і наша діаспора в Канаді, пішли на виготовлення і показ пропагандистського фільму. Це свідчення того, що росіяни адаптують свою стратегію: вони вже не йдуть «у лобову», показуючи на russia today якісь пропагандистські стрічки, а роблять спільне виробництво, апелюють до права режисера знімати будь-які фільми тощо», — зазначила політикиня.

Вона додала, що фактично на пропагандистську стрічку «росіяни на війні» були витрачені гроші уряду Канади, який засуджує російську агресію.

«Ми будемо підтримувати зв’язок із колегами з парламенту Канади, щоб відбулося розслідування, як цей фільм потрапив у публічний простір. У заяві суспільного мовника TVO та агенції, яка ним оперує, ідеться про те, що вони мають переглянути свої правила та внутрішні процедури, як сталося, що цей фільм отримав кошти. Режисерка стрічки Анастасія Трофімова перетнула нелегально державний кордон України й сім місяців перебувала разом з окупаційними військами, і це не стало причиною відмови у фінансуванні», — наголосила народна депутатка.

На її думку, щодо режисерки обов’язково мають бути застосовані санкції, адже історія про те, що російська влада нібито не знала про зйомки, — це не більше ніж казки.

«росія, бачачи, що Україна продовжує спротив, намагатиметься через культуру, фільми, своїх митців і письменників поширити думку, що ніби «не все так однозначно». Пропагандистські матеріали мають на меті змістити фокус уваги зі злочину агресії. Тут помітні спроби гуманізації воєнних злочинів. Цього не можна допустити. Паралельно ми маємо працювати із нашими партнерами над присутністю української ідентичності, нашої культури у світі й робити заміну. Треба пояснювати, що війна відбувається через те, що ми хочемо зберегти свою ідентичність, а рф прагне її знищити», — наголосила парламентарій.

На фото — протест української громади з вимогою скасувати показ проросійської стрічки на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Знімками поділився генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.