Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив подяку Президенту Естонської Республіки Алару Карісу за його візит в Україну у непростий для нашої країни час, а також особисто подякував Алару Карісу, уряду, парламенту Естонії та всьому естонському народу за послідовну і своєчасну допомогу Україні у боротьбі з російським агресором.

«Україна зацікавлена у подальшому розвитку плідного діалогу з Естонією у всіх сферах наших взаємних інтересів, закріплених у нещодавно укладеній двосторонній Угоді про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку», — наголосив Голова українського Парламенту.

Він відзначив велику цінність для України надання 19-го пакета військової допомоги, а також рішення Естонії про виділення щорічної оборонної підтримки в розмірі 0,25% ВВП країни протягом наступних чотирьох років. «Це справді лідерське рішення. Це стало новим кроком у партнерських відносинах між нашими державами», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Важливою темою розмови була необхідність посилення санкційного тиску на росію. Руслан Стефанчук, зокрема, висловив подяку за те, що Естонія має проактивну позицію на санкційному треку та підтримала 14-й пакет санкцій Європейського Союзу.

Спікер українського Парламенту також наголосив на важливості для України зусиль Естонії в розробці національного компенсаційного механізму. «путін та росія мають отримати чек за розпочату агресію», — зауважив він.

Окремо Голова Верховної Ради України відзначив підтримку Естонією Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Він також висловив вдячність за рішучу позицію Естонії щодо майбутнього України в ЄС і допомогу в ухваленні переговорної рамки для України.

Під час зустрічі сторони приділили значну увагу питанню відбудови України. Естонія однією з перших розпочала відновлення Житомирської області, і тому Голова Верховної Ради України висловив щиру подяку Президенту Естонії. «Вдячний за участь Естонії у Конференції з відновлення України та розраховую на подальшу активність Естонії у відновленні інфраструктурних об’єктів нашої країни», — підсумував Руслан Стефанчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.